Ратха Ятра Фестивал

Фестивалът Ратха Ятра е вид религиозна церемония. В Индия той се провежда от най-дълбока древност и в множество свещени книги, както и в светската литература е описан като празник с общокултурно значение.

Богът се явява във формата на 'мурти', скулптурно изображение, возено от поклонници по улиците на града в колесница, която представлява храм на колела. Процесията преминава под звуците на автентични музикални инструменти.
Свещените писания потвърждават, че тази церемония има неизмерим благотворен ефект за участниците в нея, за случайните минувачи и за обществото като цяло.
За хората извън Индия възможността да участват във фестивала Ратха Ятра се свързва с името на А.Ч. Бхактиведанта Свами Прабупада. Фестивалът е въведен във всички по-големи градове по света като Лондон, Ню Йорк, Париж, Лос Анжелис, Калкута, Бостън, Токио. В Сан Франциско Ратха Ятра има такъв успех, че е обявен за официален празник на града.
В София фестивалът се провежда в началото на юли като шествието тръгва от НДК по бул."Левски", минава покрай СУ и завършва в градинката пред "Кристал".

Идеята да напиша всичко това е, че нямам търпение да дойде време за Ратха Ятра и да попитам има ли някой информация за точния ден и в колко часа ще започне да се украсява колесницата?