Британски фотограф спечели голямата награда на "Уърлд прес фото"

Британският фотограф Тим Хетърингтън спечели голямата награда на "Уърлд прес фото" за 2007 година , предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Снимката, за която британецът Хетърингтън бе удостоен с голямата награда, изобразява уморен американски войник, който си почива в бункер в Афганистан след сражение. Снимката, направена за американското списание "Венити феър", е заснета на 16 септември в размирната афганистанска долина Коренгал в провинция Кунар.

В подраздела "Спорт-акция" първата награда получава българинът Ивайло Велев за снимка на състезател по фрийрайд, преследван от лавина.

Първа награда за портретна снимка бе присъдена за снимката на руския президент Владимир Путин, направена за корицата на списание Time, направена от английския фотограф Платон.

Наградата "Уърлд прес фото" е смятана за едно от най-престижните отличия за фотожурналисти, отбелязва АП. Определени бяха и победителите в 20 категории, като световната фотографска агенция Гети имиджис (Getty Images) спечели най-много награди - пет. Едната от петте наградени снимки е на Джон Мур и показва убийството на пакистанската опозиционна лидерка Беназир Бхуто.

Тази година броят на участниците в надпреварата за наградите на "Уърлд прес фото" бе рекорден - 5019 от 125 страни, които изпратиха общо 80 536 снимки.

Снимката, взела първо място, както и всички останали, можете да започнете да разглеждате от тук: http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1095&Itemid=187&bandwidth=high
А снимката на българския фотограф е http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1119&Itemid=187&bandwidth=high

от DarikNews.bg