ОТ СИНХРОНИЗМА ДО ПРОШКАТА

Напоследък тече един особен скандал. Скандал с цените на лекарствата на българите. Не че казаха нещо ново. За лекарствения туризъм си знаем от години. Сега просто Бареков ни го поднесе концентрирано. “Игра на олигарсите“, казва един мой близък. Разбира се, че е битка на системи от по-висш тип. И хич не ме интересува, че е така. Само че е нормално моята микро система да я настроя спрямо тая система, която ми се струва по-поносима. Така е устроена природата. Нарича се„Синхронизъм“. Пък ако и други мислят синхронно с мен, ще станем „ние“.
Та в тази връзка следя поведението на здравния министър. По дефиниция се предполага, че трябва да защитава моите, в същност нашите интереси.  Марко хронология:

1.Като избухна скандалът, първо каза, че трябва да се намали ДДС на лекарствата. Ега ти тъпото предложение. Такава мярка само ще напълни джоба на Донев и аптекарите и ще намали приходите в държавата. Знаем си го от опит.

2.Като не мина тоя номер, вчера по Дарик радио каза, че има резерви цените на лекарствата да се намалят с 50 процента. Ама господин министър, 50 не е равно на 200. Пише го в учебниците по аритметика. 

Чудя се, министър Константинов, чии интереси защитаваш? 
Бойко Борисов извади бърза реакция и измете когото трябва светкавично. Но ми се струва, че не е достатъчно. Трябва да накара хората си и да работят по волята на тези, които са гласували.

Имам приятел аптекар. Чухме се по телефона завчера и ми каза, че днес му било добър ден, щото минали и му съставили акт само за 1000 лева. Мълча озадачено, а той продължава, че обикновено месечно му съставят актове за между 3 и 5 хиляди лева, а съседната аптека на Марешки не я пипат.  „Ми напишете жалба“, викам му. Отговори ми, че писали, но получили отговор, че там всичко е наред...

И така някак неусетно нафтата стана вчера 2,70. Цената на барел сега е 105 долара. Като беше през миналата година 120, у нас нафтата беше малко над два лева. Е, по тоя въпрос съм спокоен, защото щели да намалят цените от 1 март, щото нямало да слагат присадки срещу студа. Не че не загинаха хора от замръзнала нафта в хасковско преди 20 дни ама... Абе тия от Нефтохим сложиха ли си измервателните уреди, заради които ги затваряха?

Лесно е да посегнеш на малките. Но защо у мен се е загнездило усещането, че това е все едно да отрежеш клона на който седиш. Има една книжка на Сун Дзъ. „Изкуството да побеждаваш“ е заглавието. Та там човекът казва, че никога врагът не се притиска до скалите, защото тогава се бие отчаяно и силите му се утрояват. Древните римляни също не са преследвали унищожението на врага. Те винаги са се стремели към... хармониятана системите. 

Един приятел наскоро обобщи. Каза ми през смях, че напоследък който и да му се обади, му казва да се обърне към личния му съдебен изпълнител... :) Е, притиснат е до стената, но поне ще му се утроят силите, ако Сун Дзъ е прав :)

А днес е прошка. Мисля си да простиш не значи да забравиш. Да простиш значи да се освободиш емоционално от другите, но и да освободиш другите от себе си. И да позволиш на себе си и на другите да си бъдат самите те.

Е, приятели, простете и простено да ви е!