Насрочени дела на Лечков

 

Пловдивския  съд пое  делото на Йордан Лечков за клевета.

На 05.06.2012 год. в 11 часа, ще е заседанието по делото

Пловдивските съдии поемат делото за клевета, заведено срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. Бизнесменът Илия Георгиев, известен като Манастира, иска 50 000 лева от ексградоначалника заради това, че на 07.12.2011 г. на брефинг, пред журналисти го нарекъл публично  “измамник”. Делото е обиколило няколко различни съдилища в страната, сред които сливенския и ямболския съд.

В исковата си молба до съда Илия Георгиев описва отношенията си с Лечков като чисто делови. В качеството си на едноличен собственик и управител на фирма “Манастира 2008” ЕООД той твърди, че не е имал отношения с бившия кмет, включително и по Закона за обществените поръчки. Затова бил изумен, когато по време на пресконференция на 7 декември 2010 г. Лечков казал публично:

“Кой не го знае в Сливен Илия Манастира, че той е измамник, дайте да отидем на съд и ще стане ясно кой е...”.     След публикация в местен вестник близки и познати започнали да питат Георгиев: Каква беля си направил? Защо кметът на Сливен те нарича измамник?

Трудно ми е да отговоря на всеки един и да обяснявам, че “нямам сестра”, т.е., че кметът ме клевети, твърди бизнесменът.

В резултат на позорящите думи пострадал и бизнесът му. Испанските му съдружници в крупна строителна фирма, която гради жилищен комплекс в Слънчев бряг, му поставили ребром въпроса да изчисти името си и да направи така, че те да не се срамуват от това, че по вестниците пише, че е измамник.

Илия Георгиев иска от пловдивските съдии да заведат наказателно дело срещу Лечков и да го осъдят да му плати обезщетение от 50 000 лева.

Делото срещу Йордан Лечков е от частен наказателен характер, заведено от прокуратурата по жалба на Илия Георгиев, за нанесена му публична обида от обвиняемия, че е измамник. Това е второ отлагане на делото.
Веднъж вече Лечков и адвокатът му не се явили в съда, поради разминаване в информацията за началния час на съдебното заседание.

 

Мъчно дело срещу Лечков в Стара Загора

 


Следващото съдебно заседание е насрочено за 5 юли т.г. от 9.30 ч. Обявената дата обаче породи недоволство от страна на Лечков, защото по това време той щял да е ангажиран с Европейското първенство по футбол. Този факт стана повод той и прокурорът Пламен Стефанов да си разменят обичайните "любезности". В крайна сметка съдът прецени, че отсъствието на бившата футболна звезда няма да попречи на провеждането на съдебното заседание.