И още веднъж за палачинките

Вече е писано за палачинките, обаче аз не съм и това е си пропуск. ;)

Една доза е за 10-12 палачинки. Ако искате да направите повече - увеличете количеството на продуктите.

2 ч.ч. топло мляко (може да е 1 ч.ч. мляко и 1 вода, а може и само 2 ч.ч. вода)

2 яйца

2 ч.ч. брашно

1/ ч.л. сол

Олио или масло за намазване на тигана

Тайна съставка: 1-2 с.л олио

Приготвяне на тестото: Разбиват се яйцата, с разбиване се добавя едната чаша мляко, солта и бавно се добавя брашното, като се бие непрекъснато. След това се добавя пак с разбиване и втората чаша мляко (аз лично я заменям с вода, палачинките стават по-леки). След това се добавя тайната съставка - 1-2 супени лъжици олио, това ще помогне на палачинките по да не се залепват за тигана.

Пържене: Ако тиганът е тефлонов, няма нужда от никаква мазнина, ако е обикновен, се намазва съвсем тънко. Нагрява се тиганът. Пръска се леко с вода и ако цъсти, значи е достатъчно нагрят.

Гребва се с малък черпак и сместа се разстила по цялото дъно (за целта тиганът се накланя на различни посоки). Когато отгоре вече се стегне, се проверява за всеки случай дали отдолу палачинката е добре. Ако случайно се е залепила (това понякога се случва с първата палачинка, ако тиганът не е бил достатъчно нагрят), тогава се отлепва внимателно с нож или плоска лъжица (за тефлонов тиган трябва да е дървено или тефлоново това, с което се отлепва).

Самото обръщане на палачинките е лесно, само трябва да се преодолее психологическата бариера, ако я има изобщо.

За 4 души аз лично пържа палачинки едновременно на 2 тигана, т.к. ни трябва тройна доза и така се пести много време. За 2-ма души също правя тройна доза с два тигана, само че тогава половината палачинки остават. Съхранявам ги добре покрити в хладилник.

ПЛЪНКА:

1) домашно сладко от боровинки е най-добрата плънка според мен.

 2) мед и орехи също е отлично

3) сирене

И най-добре е да се яде с различни плънки.

СОЛЕНА ТОРТА: От палачинките може да се подреди солена торта с кашкавал, нарязано пиле, майонеза и каквото ви дойде на ума.

Може палачинка с подправка шунка и кашкавал да с запече леко в микровълновата, така става отлична вечеря.

ВАРИАНТ С ДОМАТЕНО ПЮРЕ: в тестото се добавя доматено пюре или лютеница и подправка - джоджен. При този вариант палачинките стават съвсем различни, аз ги харесвам много. Може да се гарнират сс сирене - аз харесвам тази плънка за доматените палачинки, но може да е кашкавал, или шунка. Комбинират се добре с айрян.