Главоболието

Попаднах на интересна статия за природни методи за лечение на главоболието.
Не съм ги опитвала още, но ми се виждат много интересни.

От изброените средства мога да кажа много добри думи за лимона, макар и в друг контекст - за общо укрепване на организма, при много ослабени защитни сили. Този метод съм го тествала на майка ми, когато беше много зле, а и аз го прилагам редовно, без изобщо да съм зле. Сега, през есента, във времето преди гриповете, никак не е лошо да приложим това средство, а явно ще помогне и против стрес и главоболие, според статията.

Един лимон се изстисква, добавят се 2-3 лъжички мед, добавя се вода и се бърка, за да се разтвори медът. Сипва се в бутилка и се добавя един литър вода. Пие се в течение на деня.

Ето и обещаната статия за главоболието.


ПРИРОДНИ  СЪВЕТИ  СРЕЩУ  ГЛАВОБОЛИЕТО

Главоболието може да бъде предизвикано от различни причини. Ниско или високо кръвно налягане,  нервно напрежение,  недоспиване, мигрена, простудно заболяване.
При някои случаи може да имате главоболие и от възпаление на ушните канали, синузит или дори от гръбначно изкривяване. Ако страдате от системно главоболие е много възможно да имате проблем с кръвоносните съдове, който все още не е диагностициран.

При всички случаи, ако често имате главоболие, трябва да отидете на лекар, за да се установи причината. Понякога главоболието може да е симптом на друго заболяване, което трябва да лекувате. Когато се консултирате със специалист е много важно да обърнете внимание къде ви боли най-вече главата – тила, слепоочията, между веждите, цялата глава или само от едната страна. Също така какъв тип е болката – пулсираща, постоянна, на пристъпи и т.н.
                          
Преди да се отправите към аналгитиците, когато ви заболи глава, пробвайте с нещо естествено и безвредно. Предлагаме ви няколко подбрани рецепти от природата, които ще ви помогнат да се избавите от главоболието.

*Грахово брашно. Взема се вътрешно по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно при често повтарящо се главоболие.

*Ранилист. Отвара – на една чаена чаша вода 1 супена лъжица билка. Ври 5 минути на тих огън, прецежда се и се правят компреси на слепоочията. Прах от ранилист може да се мирише при главоболие и мигрена.

*Картофи.
Сок от картофи може да пиете по ¼ чаша дневно, но само при системно главоболие. Компреси от тънки ивици картофи се слагат на очите, челото и слепоочията и също са много ефикасни.

*Селим.
Листата се смачкват и се правят компреси на челото.

*Лимон.
Изцеден лимон в чаша вода помага при главоболие от стрес, напрежение и умора.

*Мента.
Чай от мента е вкусен, лесен и приятен начин да се избавите от главоболието. Притискането на листа от мента в областта на слепоочията и челото също може да помогнат. Много билкари твърдят, че и само уханието на мента е полезно и препоръчително пру болки в главата.

Следната запарка помага при системно главоболие, предизвикано от умора и стрес. Мента, лайка, резене (плодовете) и валериана (корените) се смесват в равни количества. Две супени лъжици от сместа се слагат в половин литър вряща вода. Престоява в термос една вечер и на следващия ден се прецежда. Течността се пие по една чаша вечер преди лягане.

Лекарствата от аптеката ги оставете за моментите, когато не може да си помогнете по естествен начин. Повечето безобидни болежки обаче може да ги преодоляваме и без да се налага да натоварваме организма си с химически медикаменти.


3.09.2008/Деси Великова
Източник