Грамаден плъх върлува в моя опоскан портфейл

Държавния бюджет ще излезе на минус, а в министерствата се канят да си раздават 13-та и 14-та заплата. Как е възможно ли? Лесно е.

В миналогодишния бюджет са били заложени пари за министерствата, но в началото на годината им беше наложена забрана да ползват 15-тина процента от тях. Сега, изглежда, липсата на пари не е толкова голяма, колкото се очакваше. Но министерствата нямат време да похарчат спестените пари за някой проект, и би трябвало да ги върнат в бюджета. Ама щом нещо им е паднало в ръчичките, как да го изтърват! Цар Плъх захапе ли нещо, не пуска.

И така се получава, че с парите от моите данъци някой се черпи, без да е свършил реално нещо срещу това. Къде са им върховите постижения? Каква реформа направиха,  на какви чудеса на храброст и героизъм станахме свидетели? Вие бихте ли издигнали паметник на Чиновника за стореното тази година?

Излиза, че аз съм упълномощила едни хора да се разпоредят с моите пари. Те решават да ги похарчат за себе си. Е, добре, ама нали аз им плащам заплатите. Най-логичното е да ги уволня - на секундата. Но макар в морален смисъл имам право, де юре нямам полезен ход.

Ако аз някой ме питаше кои са важните неща, ето за какво бих дала пари:

*Държавата да се разплати с фирми, които са й работили и не са си получили парите. Та да могат тези фирми да си платят на работниците, и нека тези работници вземат 13-та и 14-та заплата, ако заслужават.

*Да се дадат пари на закъсали домове за сираци и старчески домове.

* Да се купи някой и друг кувиоз и модерно оборудване за болниците.

*Да направят едногодишни стипендии на надарени ученици, които са взели първи места на олимпиади в страната и челни места в чужбина.

*Да се дадат пари на общините да си завършат замразените инфраструктурни проекти.

*Да се направят обучения на администрацията, за да стане по-ефективна.

*Да се купи някоя пожарна кола. И някой модерен локомотив, който не пламва само като го напече слънцето. Да се построи метър релсов път.

НО ако държавата е на червено, бих се разплатила само с тези, на които се дължат пари за вече свършена работа. Ако случайно останат пари, за които няма време да се вземе решение и да се направят процедури за държавни поръчки, нека отидат обратно в бюджета, и там с експертна оценка и мъдрост да се вложат в нещо смислено догодина.

Вие как бихте се разпоредили?