0 0 гласа

ГМО срещу ГМО

 

ГМО срещу ГМО

Подхванах темата за ГМО с идеята да получа компетентно мнение от двете спорещи страни, за да мога да преценя дали да подкрепя или отхвърля петицията срещу разпространението им. На практика какво се получи? Хората, които поддържат или просто не са против ГМО дават много обективни, точни, ясни и аргументирани факти и мнения, но са малцинство. Хората, които са против ГМО ме заляха с купища заклинания, обиди и някакви псевдонаучни изводи. Последният хит в аргументацията им е, че Индия е забранила генномодифицираните патладжани. Не знам дали е верен този факт, но Индия едва ли е критерият, по който следва да се ръководим. В голяма част от Индия е забранено телешкото месо. В други части на тази страна е забранено свинското месо. Има и пълни вегетарианци. Да не говорим и за броя на гладуващите.

Ако Индия е нашата пътеводна светлина, в унисон с изискванията на политбюро на българските еколози, предлагам:

1.Поетапно и категорично забраняване в рамките на един-два месеца на телешкото и говеждото месо и техните субпродукти.

2.В Българската конституция, като член първи, да бъде записана тотална забрана за производство и консумация на свинско месо на територията на страната ни.

3.Поради горните две забрани, за премахване на опасността животните да са хранени с ГМО продукти, да се въведе до една година пълна забрана на консумацията на месо.

Друг от поредните хитове е, че семената за генномодифицираните  растения трябва да бъдат закупувани. Да не си мислите, че ако си купите чист посев от „Сортови семена“ ще ви излезе безплатно. Дори софтуера, на който четете това, мнозина от вас знаят, че не е безплатен. Земеделецът Сам най-вероятно си е направил сметката, когато е влагал пари в ГМО семена. Той едва ли би работил на загуба. И най-вероятно, когато продаде реколтата си, ще бъде на печалба.

Не съм сигурен дали противниците на ГМО правят разлика между генномодифицирани храни и генномодифицирани организми. Голяма част от животоспасяващите лекарства са продукт на генното инженерство. Благодарение на него те са и на достъпна цена. Трябва ли да забраним инсулина и да обречем на гибел милионите болни от диабет!?
Прочетох много и различни мнения по въпроса за ГМО. Признавам, че не съм специалист по темата. Даже в началото от незнание по-скоро бях склонен да подкрепя протестите срещу ГМО. Нападките и обвиненията на противниците на ГМО обаче не ми помогнаха да си изградя позиция по въпроса. Напротив, умереният тон и научните доводи на реалистите по темата започнаха да засилват у мен идеята, че в крайна сметка едно разумна и контролирана употреба на ГМО е носила и носи полза на човечеството.