Аватар

Писала съм и друг път, хич ме няма в ревютата на филми.
Но за Аватар не мога да не пиша. 
Първо, защото всички пишат за него, та да не остана по-назад :) 
Второ, защото наистина е филм, за който си заслужава да се пише.
Интересът ми към 3д графиката е сравнително отскоро, но за сметка на това се старая де що има 3д филм да ида и да го гледам на кино. Аватар определено си заслужи цената на билета. 
Няма да ви разкажа сюжета, не обичам да развалям удоволствието от гледане на филм. Ако изгледате трейлъра обаче, ще ви стане ясен дори и краят на този 3 часов филм. Просто...сценаристите по света вече като че ли са се поизчерпали, та известни сюжети се прехвърлят просто на нови планети :)
Като изключим това обаче, ни остава да се върнем на заснемането и на графиката.
Каквото и да си говорим, това е един изключително красив филм. График артистите са се постарали да създадат цяла вселена от флора и фауна, с която да населят Пандора. Въпреки че повечето животни носят характерни черти на земни животни и просто са в по-различна кожа, все пак е впечетляващо старанието, с което е замислена планетата и обитателите и. Самите  на'ви са много добре изпипани като вид и като култура (взаимствана от северноамериканските индианци). Това, което на мен като филолог, ми беше много въздействащо, беше фактът, че режисьорът Джеймс Камерън сам е работил върху езика на на'вите. Дори акцент, с който те говорят английски :)
Актьорската игра е много добра, доста убеждаваща. И лошите, и добрите играят със страст и сякаш наистина са на Пандора.
Като цяло самата история, самият филм могат да се обвържат с много неща от съвременната действителност, от американската история и прочие. Могат да се извадят различни гледни точки и поуки. И тях няма да ви ги казвам, тъй като не обичам на мен да ми се насаждат разни поуки, ще ви оставя всеки да извади собствени.
Аватар, за мен, влиза под номер първи на любим филм :)
А, да, ако не си падате по 3д, компютърна графика, ефекти и прочие, а по класическо кино, не е за вас. Вече открих няколко души, на които не е допаднал именно защото те предпочитат класическо кино.