Поддържане на косата по време на бременност


Тъй и тъй , започнах да пускам коса и след година -две - ще имам косата, за която винаги съм мечтала от малко момиченце - дълга до кръста, права, черна и блестяща. Обаче според семейния план по това време някъде ще трябва вече да правим така чакания ми наследник...За това реших да проверя до колко е съвместима бременността с дългата коса (защото 2те бременни в последните години,които познавах , се оряздаха на къси коси), нужни ли са по-специални грижи за косата и т.н.

Автор Лиза Швайцър, discovery.com   
20. 03. 2006

Костата може да бъде непокорна по всяко време, но когато сте бременна може да бъде ненужна грижа. Ето съветите на професионалистите от Бъмбъл и Бъмбъл, Ню Йорк за най-добрите прически за бъдещи майки.

Не променяйте драстично.
В момент, когато тялото ви постоянно се  променя може да се изкушите да упражните контрол в някоя част от живота ви. Например: тотално да промените прическата си. Ники Ан, стилистка от Бъмбъл и Бъмбъл отбелязва, че много бременни жени идват в Бъмбъл и Бъмбъл, за да си направят нова по-лесна прическа и много често желаят да скъсят косата си. Ан препоръчва да се запазят къдриците си по-дълги и меки и никога да не правите драстична промяна, защото най-вероятно по-късно ще съжалявате.

Имайте предвид че по-късата коса не винаги означава по-лесна поддържка или оформяне и че това ще отнема по-малко време. Добра идея е да останете в границата на дължината, с която сте свикнали.

Преценете вашата нова форма на лицето.
Много жени откриват, че тяхното лице е станало по-пълно по време на бременността и това трябва да се вземе предвид когато се прави новата прическа. Стилистът Бари предлага „Трябва да се избягват гъстите бретони и многото етажи защото така само се акцентира върху по-пълното лице.” Ники обяснява „Носенето на косата права до раменете или малко по-дълга може да помогне за създаването на илюзия за по-слабо лице. "

Надвийте къдриците без химикали.
Ако косата ви не е естествено права и имате времето и енергията за топлинно изправяне, направете го. Подгответе мократа коса като я разрешите с малко изправящ балсам. След това издухайте косата си с кръгла четка от естествен косъм като насочвате дюзата на сешоара надолу по косъма, за да постигнете гладък ефект. Ако предпочитате да оставите къдриците непокътнати, просто нанесете малко гел със слаб ефект на подсушената с кърпа коса, за да задържите къдриците под контрол.

Заложете на лесната поддръжка.
Когато родите най-вероятно няма да имате много свободно време, оставете си около 15 минути за измиване на косата и контене. Това е една достатъчна причина да изберете прическа, която няма да е необходимо да оформяте всеки ден. Стилистката Шърли Чинг отбелязва, че са малко жените, които имат време да идват за редовна подстрижка когато имат малко бебе. Затова тя препоръчва прическа с дълга коса тъй като е по-лесна за поддържане.

Най-добре е коса, която може да бъде прибрана отзад, съветва стилистката Рамона. Това особено важи за времето, когато бебето ви стиска всичко, което попада в ръцето му. Добрата новина е, че конската опашка е практична и шик. Гладка коса прибрана на ниска опашка с кожена връзка или панделка върху ластика за по-модерен вид.

Други спестяващи време съвети:
Впръскайте сух шампоан или пудра за коса в корените между две миения на коса.
Потърсете продукти две в едно.
Пропуснете издухването със сешоар.
Сплетете мокра косата сутринта и когато я разплете вечерта ще имате секси къдрици.
Инвестирайте в няколко красиви шноли и ластици за коса за по-бляскав вид – френски кок или конска опашка.

Превод от английски език: anich


Източникът е бг-мамма.ком.

Успокояващо е, че няма да ми се наложи да я кръцна тъкмо,когато е пораснала :)