Какви са усложненията на диабета?

Диабетът е добре познато метаболитно разстройство, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар в резултат на неспособността на тялото да произвежда или използва ефективно инсулин. Въпреки, че непосредственият фокус често е върху управлението на кръвната захар, дългосрочните последици от неконтролирания диабет, могат да бъдат тежки. Хроничните усложнения могат да засегнат различни части на тялото и да доведат до значителни здравословни проблеми.

Сърдечно-съдови усложнения

Хората с диабет са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, включително коронарна артериална болест, инфаркти и инсулт. Високите нива на кръвната захар, могат да доведат до натрупване на мастни отлагания в кръвоносните съдове, увеличавайки риска от атеросклероза и последващи сърдечно-съдови инциденти.

Невропатия

Диабетната невропатия е увреждане на нервите, което може да доведе до болка, изтръпване, обикновено в крайниците. Може да засегне и вътрешните органи, което води до храносмилателни проблеми, сексуална дисфункция и инконтиненция на урина.

Ретинопатия

Диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота при възрастни. Засяга малките кръвоносни съдове в ретината, което води до проблеми със зрението и, ако не се лекува, до пълна загуба на зрение.Нефропатия:Диабетната нефропатия е увреждане на бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност с течение на времето. Ранното откриване и контрол на кръвното налягане са от решаващо значение за справянето с това усложнение.Кожни усложнения:Кожни проблеми, като бактериални и гъбични инфекции, са по-чести при хора с диабет, поради нарушено кръвообращение и отслабена имунна функция.

Проблеми със зъбите

Диабетът може да доведе до заболяване на венците, кариес и други орални здравословни проблеми. Контролът на кръвната захар и поддържането на добра орална хигиена, са от съществено значение за предотвратяване.

Превенцията и управлението на тези усложнения основно се въртят около контролирането на нивата на кръвната захар чрез промени в начина на живот, лекарства и редовно наблюдение. Поддържането на здравословна диета, извършването на редовна физическа активност, проследяването на нивата на кръвната захар и приемането на предписани лекарства според указанията са ключови аспекти на управлението на диабета.

Това са хроничните усложнения на диабета, за които редовните прегледи при здравни специалисти са жизненоважни за ранното откриване и справяне. Например очни прегледи, тестове за бъбречна функция и прегледи на краката могат да помогнат за улавяне на проблеми, преди да станат сериозни.