Фандъкова ще прави учебния материал по-разбираем

         Фандъкова ще прави учебния материал по- pазбираем

Учебните програми да се актуализират на всеки четири години, предложи вчера просветният министър Йорданка Фандъкова на кръгла маса, посветена на средното образование, организирана от КНСБ. Промяната ще залегне в новия закон за училищното образование, който експертите на ведомството подготвят. Идеята е учебниците да станат по-достъпни за децата и те да разбират уроците, а не само да ги наизустяват, обясни Фандъкова.

Опростяването на учебния материал вероятно ще започне още от тази година с предмета български език и литература, където съдържанието е много натоварено, припомниха експертите. Преди седмица за същото настояха и от академичните среди у нас. Според филолози българските ученици масово четат, без да разбират текста. Най-неподготвени се оказват учениците от 7 и 8 клас за сметка на първолаците, които още в началото разбират какво се изисква от тях и как да го направят, обясниха експертите.

За следващата година пък експертите подготвят и друга промяна, свързана с най-малките ученици. За тях вероятно ще бъде въведена целодневната форма на обучение. Идеята е учениците да имат повече часове, в които да упражняват знанията си и по този начин по-бързо да усвояват материала. Целодневното обучение първо ще се изпробва при по-малките, като постепенно ще обхване и по-големите ученици. Това обаче е свързано с изграждането на повече училища, тъй като в момента базата не може да поеме всички ученици на целодневен режим.

По данни на профсъюза годишно от системата отпадат по около 33 000 деца. Продължават да липсват и учители, въпреки че в последно време все повече млади хора искат да преподават. Завишен е и броят на преподавателите, които търсят работа в столицата. Така например в столично училище за едно място се борят около 60-70 учители, обясниха от министерството на Фандъкова.

 

Източник