0 0 гласа

ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ли? НЕ, БЛАГОДАРЯ.

 

ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ?   НЕ, БЛАГОДАРЯ!

С леко удивление напоследък слушам как много общественици, дори политици, граждани, смятат, че България ще се "оправи", като се въведе пряка демокрация.

Простете скептицизма ми, но ако искаме катастрофата да бъде пълна и окончателна, именно това ще бъде начина.

Защо?

При пряката демокрация хората директно управляват, като на референдуми изказват мнение как да се управлява и какво решение да се вземе.

Такаааа.......

А сега да обърнем око към манталитета и общата култура на българина?

 

Постоянно обръщам внимание на факта, че в България гражданско образование няма. Тоест - никой не учи какви са правомощията примерно на Президент, Народно събрание, Конституционен съд, какво прави кмета и какво областния управител.....Хората дори не знаят ако има проблем, към кого точно да се обърнат.

Не знаят как се одобрява бюджет и принципа на сформирането му, не знаят как се планира инфраструктура.

А когато нямаш информация и не знаеш как действа машината, дори най-добронамерено може да направиш големи поразии.

А за манталитета - в Швейцария например преди години кантоните гласуваха на референдум да се вдигнат данъците, за да може да се направи нещо по-добро за инфраструктурата, доколкото си спомням.

Вие представяте ли си това да се случи в България?!? Няма начин!

Защото ние нямаме държавническо мислене. Политиците винаги са ни държали далеч от информацията какво точно правят, правомощията на безкрайно многото органи и институции се дублират и са неясни. В резултат народът не знае как действа машината.

Друга идея е народът пряко да избира експертите. И как ще стане?

Бай Пенко от Долно Нанагорнище ще има капацитетът да разбере дали бай Иван, който иска да стане Министър на енергетиката например, има достатъчно познания и капацитет да разбира какво ще управлява?!!?

 

Нееее, не стават така нещата.

 

Аз застъпвам идеята за управление на технокрацията.

Технокрацията е форма на управление, при което учените и техническите експерти управляват и взимат важните решения за обществото. Защото имат познанията и опита!

 

Или меритокрация!Меритокрация е форма на държавно управление, основаваща се на участие в управлението на способните (заслужилите).

 

Меритокрацията е система на „равните възможности“, при която хората се доказват чрез своите способности и талант, а не от богатството, семейството, това дали са по-привилегировани от други, фактори като социалното положение и политическата власт.

 

Съжалявам, народе!

Докато не се образоваме достатъчно, докато не ни се даде шансът да имаме информация, да имаме възможностите да разберем какво се случва в държавата, няма как да имаме пряка демокрация!

 

Защото сега управляващите на практика са част точно от народа, избрани на принципа на популизма, без знания и опит, резултатът го виждаме.

 

Време е да дадем шанс на тези, които знаят и могат!

 

Елена Гунчева