avatar

Тези опасни, опасни добавки (2): Аспартам

Защо се използват изобщо изкуствените подсладители? Много просто: защото те не съдържат калории. Не предизвикват зъбен кариес. И още, защото могат да бъдат използвани и от хората, страдащи от диабет.

За отслабващите - моля имайте предвид, че подсладителите не съдържат калории:  но стимулират апетита. Механизмът е следният: при усещането на сладкия вкус организмът се подготвя да получи въглехидратна храна, но тя не идва. Следствие: организмът търси да си получи обещаното.

Учудена съм, че доста хора, даже такива, които не се интересуват от здравословното хранене, са чували за вредните действие на аспартама и ако го видят в съдържанието на някой продукт, бягат като дявол от тамян. По тази причина аспартамът заслужава специално внимание.

Aspartame, още Е951, още Nutrasweet, е изкуствен подсладител. Огромно количество публикации го отхвърлят или приемат.
Препоръчвам ви по-специално тази: http://www.bb-team.org/articles/1398/  и тази: http://www.bb-team.org/articles/1401/.

ЗА: около 200 пъти по-сладък от захарта: една таблетка замества  4-8 кг захар, т.е. позволява да ядем сладко, без да дебелеем.
ПРОТИВ: Срещат се обвинения за причиняване на: рак, подагра, мигрена, алергия, мозъчни увреждания и много други разнообразни неразположения.
ОБЕКТИВНО: Аспартамът не е забранен никъде, което означава според мен, че най-вероятно сериозната медицина няма данни той да е опасен за здравето.  Обаче има хора, които са алергични към него, и има доказани странични реакции. Струва ми се, че просто с него не трябва да се злоупотребява и е добре да си имаме едно наум.

Ето други подсладители:

Калиев ацесулфам - Е950 (Acesulphame potassium или ацесулфам К), приписват му се опасните действия на асвпартама и захарина, заради което някои го включват в списъка на 10-те най-лоши добавки, отново наред с аспартам и захарин.

Калциев и натриев цикламат, Ciclamic acid E952: в Европа е разрешен, но е забранен в САЩ и Англия като канцерогенен.

Захарин Е954 представлява производен на толуен, смятан за доказано свързан с рака. Забранен в Щатите като канцерогенен още от 1977 г., според някои източници впоследствие възстановен, но при условие, че на опаковката се изписва забележка за опасност от рак.

Сукразит - производно на захарозата. Т.к. се произвежда на таблетки в съчетание с фумарова киселина (смятана за токсична), употребата му трябва да се ограничава до 0,7 г на ден.

Томатин, Taumatin E957 е изкуствен подсладител на базата на протеин, получен от зрелите плодове (томатин) на тропическото растение Thaumatococcus danielli (Thaumococcus danielli) или miraculous berry, или katemfe. Използва се за подсладяване на вина, хляб и плодове. Самото растение е диворастящо, традиционна подправка в Нигерия и Камерун от векове. Няма данни за вредно действие върху здравето.

Малтитол Е965 - хидрогенизиран глюкозов сироп. Обвиняват го, че трудно се разгражда от храносмилателните ензими, трябва да се внимава с дозите.

Ксилитол Е967 - съдържа се в плодовете сини сливи, малини, има го и в марулята, но за промишлени цели го били добивали от... дървесината. Обвиняват го за образуване на камъни в бъбреците.

Нека огледаме състава на любимата ми дъвка, преписвам го от пакетчето:
Дъвка без захар, с вкус на мента. Състав:
Подсладители: сорбитол, малтитол, малтитолов сироп, аспартам, ацесулфам К
Дъвкова основа, овлажнител глицерол, сгъстител арабска гума, глазурен агент карнауба восък, аромати, емулгатор соев лецитин, оцветител Е171, глазурен агент калциев карбонат, антиоксидант бутил хидроксианизол.

Ха да ви е сладко!

Източници: всевъзможни в Интернет.