avatar

Ех Мечти! В Турция за слънчевото затъмнение

Не съм ходил в странство (освен Русията) и това си е! Но това не ми пречи да мечтая за пътешествия, разбира се. Последната ми мечта е да съм в Турция на 29 март.  Тогава  сянката на луната ще обиколи земното кълбо, започвайки от Бразилия, ще мине през Атлантическия океан и златните брегове на Африка, ще прекоси пустинята Сахара, Средиземно море, Турция, Черно море, Украйна и Русия, за да бъде видяна последно в Казахстан и Монголия.  

Най-близката точка до България, откъдето ще може да се наблюдава този природен феномен е  град Манавгат, Турция. Манавгат се намира на 65 км от Анталия – един от най-известните летни курорти в Турция. От там ще може да се наблюдава Слънчевото затъмнение в продължение на почти 4 минути.

Има огранизирани екскурзии.  Срещу 355 лева хората предлагат 4 нощувки в хотели 3 и 4 звезди плюс вечери и закуски, даже и инструменти за наблюдение и астрономи консултанти. В момента обаче няма как да си ги позволя тия кинти.

По-евтиния и предпочитам от мен вариант е да тръгнем с 4-5 готини хора с една здрава кола. Спане в хостели и палатки. До там са някъде към 1000 километра. Местностите от където може да се наблюдава са в страхотни планински   район. Има и организиран транс фестивал до Манавгат с вход над 100 евро.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 водопада Манавгат

Пътят минава се през Кападокия, район пълен с история, така че се повтарям, има  наистина какво да се види. Ех, мечти