avatar

Интересни места за пикник около София

Много обичам уикендите да изляза извън София и да отида с жена ми и детето на някое чудесно място за пикник. Оказва се, че има не толкова много местенца, които да са на близко разстояние и да са подходящи за няколкочасов релакс. Тъй като се случи да обиколя всичките, които са на около 30-40 км около София ще разкажа за тях, за да можете да отидете и вие. Това, което аз търся в такова място е следното:
- Да може да се опъне одеало, да има полянка, на която да се играе.
- Да може да се накладе огън, за да се метнат в скарата вкусотии на барбекю
- Да има пейки и масичка
- Да е достъпно без много ходене, тъй като имам малко дете

Дендрариум

Има всичко описано като изисквания по-горе, дори ако сте забравили да си вземете скара и сандвичи ще може да си купите кебапчета и кюфтета от една каравана на пътя. Има езерца, пейки, масички, беседки и обособени места за палене на огън. 
Недостатък е, че е прекалено пренаселено. Може да се случи да седнете на някоя маса и да седнат и други хора при вас. В един момент става по-пренаселено и от Витошка, особено уикендите. 
До Дендрариумът се стига като се тръгне по бул. България и се продължи само нагоре. Ще видите Музей на Мечката и малко след него ще видите караваната с кебапчетата. Оставяте колата там и слизате по едни стълби, за да стигнете до Дендрариума.

Чуйпетлово

Това е любимото ми място за пикник по поречието на река Струма. Интересното е, че това е първото селище покрай което минава реката. Има много местенца около реката до които може да се стигне с кола и дори да я паркирате до мястото за пикник. Обособени са масички и пейки, на които да разположите храната, която сте сготвили на въглища или в някое от множеството огнища.
Има множество полянки на които може да играете с топка, да пускате хвърчила, да се забавлявате. Природата е много красива и си заслужава. 

До Чуйпетлово се стига като се тръгне към Перник по магистрала Люлин. След Перник се оглеждайте за табела за Боснек. Отбивате към Боснек и тръгвате към селото. Минавате го и продължавате към Чуйпетлово. Малко след като отминете Боснек се оглеждайте за място за пикник :)

Над Кладница

Прекрасно място за пикник. Трябва обаче да тръгнете по-рано, за да си гарантирате място. Има около 10 обособени места с пейки и масички, както и огнища. Намира се на южният склон на Витоша по поречието на Кладнишка река. Има множество сенчести места и открити полянки. Там можете да отидете няколко души и да изкарате чудесно - другите, които бивакуват няма да ви пречат.
За да стигнете до там трябва да тръгнете по стария път за Перник и след Шел да завиете в ляво. Посоката ви е с. Кладница. Като го подминете в посока нагоре продължвате по павиран път нагоре и след няколко завоя сте в рая. Оглеждайте се за свободна масичка, спрете колата и помолете някой пасажер да изтича за да заеме място, докато разтоварвате вкусотиите и бирите.