avatar

Учителят мечта :)

24 май винаги е бил денят, в който отправяме благодарност към учителите. Но той е и ден, в който си даваме сметка какъв трябва да бъде учителят. А отговора знаят най-добре децата. Във Варна ги попитаха специално как си представят добрия учител. Резултатите от проучването са, меко казано, любопитни.

Учителят супермечта на XXI век трябва да е млад, сексапилен и атлетичен. Длъжен е да се облича модерно и за предпочитане в стил "унисекс".
Това се посочва в повечето отговори на анкета, направена сред 100 деца от 5 до 12 клас. Тя се провежда за 24 май в 12 варненски училища по инициатива на колектива на ученическия вестник "Знак". Тийнейджърите посочили и други изисквания към даскалите си - да имат професионална подготовка със завършена магистратура или клас-квалификация. Децата искат преподавателите им да са под 40 години, да ги обучават с игрови похвати. Но най-вече да ги разбират и да изслушват романтичните им трепети.
Ако униформите станат задължителни за учениците, трябва да са задължителни и за учителите, смятат анкетираните възпитаници. Учителят да не бие, да не пие и да бъде добър, настояват още децата. Някои от участниците в анкетата са направили писмени разработки за учителя супер мечта в първото десетилетие на XXI век, а други са показали рисунки. На една от тях е нарисувана руса даскалка с прилепната блуза и дълбоко еротично деколте, а учителят е представен с риза в райе и модерни панталони. Поводът за анкетата е проведената наскоро общинска конференция "Училището - желана територия за ученика". Това е първи проект на младия екип на ученическия вестник.
Кръстина Маринова   в. Стандарт