avatar

ХУБАВКА

Беше  родена през 30 те години на 20 ти век в днешна Северна Македония в едно селце сред скалите ѝ.  Името на селото било  Непрощимо.
Дали това бил някакъв знак  за бъдещият ѝ живот – не знам.Когато била на 9 години родителите  ѝ се преселили в България. За кратко време се установили в София, а след това отишли в Свищов.
Баща ѝ Ангел Т. Кочев бил от най известните фурнаджии в града.  И оттук започва истинската ѝ история. Била е красива девойка с дебела и дълга руса плитка. А както е известно от време оно щом има девойка все отнякъде ще се пръкне и някой момък.
Историята мълчи как точно се е запознала с младеж от близко село ,който дошъл в  града за да учи за висшист. 
Дали е бил сладкодумен или имал артистичен дар, не знам но не може да му се отрече че бил красив.Той набързо омаял нашата девойка, че и родителите ѝ. Даже бащата на нашата героиня толкова се впечатлил от него, че решил да го подпомогне финансово. От своя страна селянчето казало, че като се оженят ѝ им се роди дете ще го кръстят на него.
Само че така нареченото селянче било от типа – „Не ме гледай какво говоря, а какво върша”.
Хубавка и селянчето се оженили, родили им се син и дъщеря. 
В търсене на препитание се озовали в един град , известен с многото си люляци и тук протекъл останалият им живот.
Дали са живели щастливо – не знам, но поне не се карали.
Всичко  се променило, когато започнали да раздават пустеещи земи на желаещите срещу един лев. Съпругът ѝ се променил почнал да тича всяка свободна минута на „мястото си”. Оказало се че селянинът си селянин, нищо не може да го промени дори и живота в града.  Мислел, че и другите се кефят на земеделските  занимания като него. Хубавка възпитана в патриархален стил никога не се обадила да каже дали нещо ѝ тежи. Съпругът ѝ все по често тичал на агрофитнес  и се връщал само за вечеря и спане.
Мога да каже и че след като починала той продължил  да си живее по същият начин.
Дали нещата които трупала в себе си, мълчанието и нерешителността ѝ са  помогнали да се озове в един
 „по –добър свят”, не знам. То няма и кой да ми каже. Всичките ѝ братя и сестри са при нея.