avatar

ПРИКАЗКИ ЗА ШАХМАТНАТА ДЪСКА - 2


                                                            ЧАСТ 2

                         Как Черният цар се възкачил на шахматния престол

Било зима.
И то не каква да е зима…
А люта и студена!
Ден след ден изгладняли черни пешките се събирали на ветровитото Черно поле пред Бялата сграда, призовани от Черния кандидат за Черен цар.
Събирали се там за да протестират срещу Белия цар.
Един ден Черният кандидат извикал "Кой не скача е във шах!" и след минута-две всички пешки радостно заподскачали.
Не за друго, а защото студът си го бивало, а и им било омръзнало да слушат празните му приказки, които хич не ги греели.
Черния кандидат обаче останал много доволен, че ги е накарал да скачат.
Толкова бил доволен, че и той заподскачал с тях.
И се вдигнал страшен шум на Черното поле.
И започнало едно такова скачане, че пешките започнали да скачат не само по черните полета в центъра на шахматната дъска, но и по загражденията пред белите полета.
Наскачали дори и върху паметника на Царя Пешко-освободител, яхнали дори коня му, после вече скачали върху джиповете на бялата охрана, а миг по-късно - и върху стълбите на Бялата сграда.
И някои от тях толкова се ентусиазирали, че без да искат в ентусиазма си счупили няколко прозореца и вратата на Бялата сграда, в която се криели белите фигури.
Белите офицери не погледнали с добро око на цялото това чупене и пратили в центъра на шахматната дъска няколкостотин униформени бели пешки, които набили с дървени сопи по дървените глави няколко от най-скачащите черни пешки.
През цялото това време белите фигури в Бялата сграда пеели Бели патриотични песни и носталгично въздишали по едно вече завинаги отминало време.
В което всичко това можело и да не се случва и можели без проблем да извикат „По-добре да дойдат белите топове с белите танкове!”.
Скрит на топло, Черния кандидат потривал доволно ръце и гледал по телевизията Шахматен канал 3, който предавал наживо развоя на шахматната партия.
На сутринта един доблестен Бял офицер се появил пред всички шахматни телевизии и обявил Пат.
Започвала нова шахматна партия в която Черния цар щял да направи много печеливши за себе си ходове.
А Черната царица щяла да създаде една нападателно-защитна стратегия, станала известна по-късно като „Шахматно бъдеще за Преялия”.
Но това е друга приказка…

                                               Част 1           Част 3