avatar

"Детски учител - мисия от бъдещето"

 Под този доста сериозен надслов премина Националният педагогически форум в Шумен. Искам да ви разкажа за него, защото това е началото на уникални събития, които, надявам се, ще се случат през тази празнична година. Бих казала, че форумът беше едно много силно и достойно начало, на което се събраха интересни форумци: 154 участници от различни краища на страната, като между тях бяха не само професионалистите детски учители, но и представители на местното управление, преподаватели в университети, студенти, представители на Европейския информационен център, издателства и неправителствени организации. Уникална палитра от практици, теоретици, управленци, студенти и дори родители. 
  Преди да пиша каквото и да било, искам да ви кажа, че за мен беше огромно удоволствие и чест да се запозная с домакините и организаторите на това събитие - екипът и директорката на ЦДГ №24 "Светулка". Хора сърцати и компетентни, вярващи в мисията си и невероятни като отбор - показаха перфектна организация, синхрон и гостоприемство. Удоволствие е да видиш толкова качествени неща, направени от колеги!
  Форумът, подобно на събития от този род, започна с приветствени
слова и доклади от официалните лица и, разбира се, с кратка и много радваща окото програма от малките светулки.

   






  Какво ли си мислите сега? - "Е, като на конференция..." И да, и не - впечатлена съм от Надежда Минчева, директорката на ОДЗ №24 - човек сърцат и компетентен, един истински директор-новатор, от ерудираното и искрено изказване на Найден Косев, директор дирекция "Просвета и култура" в община Шумен, от активното и ангажирано участие на доц. Соня Георгиева от Русенския университет "Ангел Кънчев", радостна за мен беше възможността да се запозная с доц. Янка Тоцева и гл.ас. д-р Катя Гетова, да срещна отново доцент Румяна Папанчева, особено приятно беше и да поговоря "наживо" с виртуални съмишленици и приятели.
  Едва ли е възможно в един пост да разкажа всичко, това със сигурност ще бъде пост с много продължения, защото случилият се в Шумен диалог, наистина диалог, а не просто представяне на доклади на участници провокира у мен много размисли по теми, които със сигурност вълнуват повечето блогери и учители.
  Докладите бяха най-различни, но фокусът в тях беше върху реалната позиция на детския учител в обществото, налагащото се все повече осмисляне на взаимодействието на детската градина с родителите, проблемите на квалификацията на учителите и квалифицираността на бъдешите учители - днешни студенти, парещата точка с реалното интегриране на деца със СОП, неясните моменти в проектозакона за образование и най-вече - желанието да споделим с колегите си добри практики, постижения, тревоги.
 
  













    Впечатленията от форума все още са доста силни и ще ми трябва малко време, за да подредя мислите си. Новото, чудесното за мен е, че всички участници се вълнуваха не толкова от възможността да се изявят пред публика, а от желанието да чуят и мнението на събеседника си, от общуването, което търсеше отговор на проблеми, слава богу, осъзнати като общи за всички - от управляващи до студенти.
  Наистина имам много за споделяне, но засега  ви покажа и  малко от красивия Шумен, в който не пропуснах да се разходя.
 










        
    Красиво, красиво начало за една празнична година. Не беше случаен надписът в началото на презентацията на домакините: "Шумен. Оттук започва България."