Създава се Държавна агенция за информационни технологии и съобщения

15/9/2005 17:37 Днес +

В съответствие с решението на парламента от 16 август т.г., с постановление на Министерския съвет се създава Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерския съвет.

Агенцията ще гарантира самостоятелната и независима политика в сферата на съобщенията и информационните технологии. Към нея ще преминат служителите от дирекциите "Политика в съобщенията" и "Информационно общество и информационни технологии" на Министерството на транспорта и съобщенията. Дейността и организацията на ДАИТС ще бъдат регламентирани с устройствен правилник, който ще бъде одобрен от правителството в едномесечен срок след влизането в сила на постановлението, заедно с всички други подзаконови нормативни актове, свързани с промяната.

С решение на правителството за председател на агенцията е назначен Пламен Иванов Вачков. Той е роден на 19 февруари 1949 г. във Велико Търново. По образование е електроинженер, доктор на техническите науки и старши научен сътрудник втора степен. Специализирал е микропроцесорни устройства във Франция, мениджмънт в САЩ и управление на качеството в Япония. От 1993 г. е член на Академичния съвет на "Интернешънъл Юнивърсити", а от 2003 г. - на Балканската академия на науките и културата. Бил е член на Научния съвет на Института по техническа кибернетика и роботика на БАН. Председателят на ДАИТС ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и ще бъде подпомаган от трима заместници.