Честит Празник, колеги!


26 септември 2009 : Европейски ден на езиците

Европейски ден на езиците

    От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище : 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през 2001 г. на инициативата Европейска година на езиците.

В инициативата се включиха милиони хора от всички 45 страни участнички. Стотици прояви в цяла Европа допринесоха за честването на езиковото ни многообразие и за насърчаване на изучаването на чужди езици. За да не остане всичко в миналото и имайки предвид, че езиците са в основата на изграждането на Европа, инициативата даде начало на Европейски ден на езиците. Негова тройна цел са повишаването на осведомеността на гражданите за многоезичието в Европа, развитието на културното и езиковото многообразие и насърчаването на изучаването на чужди езици в училище и извън него.


На 26 септември 2009  Съветът на Европа отбеляза 63 европейски ден на езиците в  страни членки. Това събитие, определено от Съвета на Европа в следствие на големия успех на Европейската година на езиците през 2001, има за цел да подчертае важността на ученето на чужди езици както през целия живот, така и в училище.

„Способността да се общува на езиците на другите хора и да се познават по-добре другите култури не е само незаменим инструмент, но също така реална необходимост на отделния човек и съвременното общество. Никога няма да бъде достатъчно да се настоява върху значението на междукултурното разбирателство и диалога в светлината на световните събития." посочи Габриела Батани-Драгони.          Електронната страница на Съвета на Европа, посветена на този ден, показва разнообразието на инициативите в Европа за насърчаване на ученето на езици и честването на езиковото и културно разнообразие.

     Честит Празник, колеги!
.