За лекарите и безплатното здравеопазване

Не съм сигурна, че съм избрала правилното място в bglog.net, за което се извинявам!

 
Историята ми започва от преди два месеца, когато лекарката в кварталната поликлиника ме стресна и каза, че според изследванията трябва да отида на биопсия за рак на шийката, за да видят точно за какво става дума. И жената ме изпрати в онкологичният кабинет в Майчин дом. От там ми направиха някакво си друго изследване, което естествено се заплаща и то не малко. (Какво от това, че човек може да има нелечимо заболяване!) Доктора в Майчин дом, каза да не се размотавам, а възможно най-скоро трябва да се оперирам. Естествено ме стресна с това си предложение и издирих един познат, който работи е „Св. София” (бившата „Тина Киркова”), който е сигурно последният НЕ корумпиран лекар в цялата болница.

Уговорката ми с него беше да ми направи изследванията съвсем от начало, за да види и техните резултати, а не да ме лекува с чужди изследвания. Понеже съм протеже и ми предложи да ме изпрати при някакво тяхно „светило” и той да ме видел, но щял да иска пари, понеже бил „много меркантилен” (цитирам го точно), аз бих казала КОРУМПИРАН. Видя ме „светилото” и каза, че ако съм била раждала веднага щял да ме прати на операция, но понеже не съм ще ме пазят така да се каже, и предлага биопсия, която е с пълна упойка. Докато се усетя какво става и двамата решиха да е веднага. Този ден освен на лекар бях тръгнала и на работа, а вечерта имах билети и за театър т.е. нито чехли, нито пижама в крайна сметка никой не тръгва на работа с такива неща в чантата.

Обадих се на една приятелка, която е учителка и сега е ваканция, за да съдейства и да ми донесе, каквото ми е нужно. Моя лекар каза, че хирурга ще иска пари, но понеже съм „човек на някой”, колкото мога да му дам. Моят познат каза, че ако съм отидела при оператора без да имам познат в болницата само за биопсията щял да ми иска поне 300 лв. А за операция каква му е тарифата изобщо не мога и да си представя.

Извикаха ме в залата за операции, вързаха ми ръцете и краката и започнаха да търсят анестезиолог. В цялата болница, в която на ден се раждат по 20 бебета поне нямаше нито един откриваем анестезиолог. Около 20 минути лежах вързана и нямаше кой да ме приспи. По едно време едната от акушерките дойде и ме развърза, че явно нямало да дойде някой скоро. Оказва се, че хирурга  и анестезиолога са свързани и си вървят в комплект, а такива като мен появили се от нищото няма кой да ги упои, защото парите под масата ще бъдат много по-малко от т.нар. протежета. Работейки заедно те си знаят за каква операция какви пари взимат и съответно по колко ще си разделят.

В крайна сметка се появи приспивачът. Няколко пъти попита: „На кого съм човек?” Сложи ми явно хубава упойка, защото се събудих без да имам махмурлук, за което съм му много благодарна. Успях да събера само 100 лв. да им дам, защото нямах повече в себе си.

Бих попитала господата от Министерството на здравеопазването и Здравна каса - на това ли казват БЕЗплатно здравеопазване? За какво плащаме здравни осигуровки всеки месец? Лекарите са се превърнали в търговци на човешки живот и вместо да ни лекуват качествено, те ни гледат в ръцете колко пари ще им дадем и още по-лошото е, че направо си казват тарифата и ако не платиш не ти обръщат внимание. Здравето май е лукс само за богатите!

Благодарна съм на моя познат лекар, че ми съдейства да взема мерки толкова бързо! Благодарна съм и на корумпираният хирург и корумпираният анестезиолог, защото ако не бяха те може би нямаше да живея още дълго!

 Но не е ли по-добре здравеопазването официално да се заплаща, а не да се чувстваме така сякаш купуваме собствения си живот?