0 0 гласа

СЛЪНЧЕВИ УВРЕЖДАНИЯ НА ОЧИТЕ

 

  Проф. Марков, често ли се срещат очните заболявания сред нашето население?

По тяхното разнообразие и динамика няма голяма разлика с картината в другите европейски страни. Както във всички развити и средно развити страни, основните заболявания, които водят до смущения в очите, са диабетната ретинопатия, глаукомата и вътрешните пердета. Преди години на първо място бяха очните травми. Но с времето хората у нас се научиха да пазят зрението си.

 

Какво представлява окото?

Това е един уникален орган, в който е изсипано цялото съвършенство на природата.То се е развило благодарение на светлината и се е усъвършенствувало с хилядолетия, за да стигне до безупречната форма, която има днес. При развитието си окото се е приспособило към различните светлини. То има голяма светлинна чувствителност- може да различава много слаби светлини и да се приспособява към много силни. Но в някои случаи окото се уврежда от светлината, която го създава.

 

Как става това увреждане?

Окото се уврежда, когато лъчите се задържат в тъканите му. Лъчите, които преминават свободно през окото т.е. през очните среди не го увреждат.

Съобщения за очни увреждания при слънчево затъмнение са отбелязани още през 2158 г. пр.н.е. в китайската литература.За тях предупреждавали Платон и Сократ.

Галилео Галилей загубил загубил зрението на дясното си око при изучаване на слънчево затъмнение. Следват съобщения за голям брой лица, пострадали при слънчевите затъмнения в Германия – 3500 и в Москва – 112 през 1912 г. и др. Поради многобройността си са били описвани като „ слънчеви епидемии”. Изменения в очните дъна са намирани при психопати, гледащи продължително време в слънцето, както и при вярващи и кланящи се на слънцето лица.

 

Какво представляват острите слънчеви увреждания и до какво водят те?

Острите слънчеви увреждания се получават, когато човек гледа директно в слънцето.Остро увреждане може да настъпи и при гледане с уред ( бинокъл) – например при търсене на самолет, а се попада в слънцето.При такива случаи се случва същото, което става при  преминаване на светлина през лупа – ако под лупата има хартия, тя изгаря. По същия начин през бинокъла фокусираната светлина само за няколко секунди попада върху ретината и изгаря най-важната част на очното дъно – макулата  ( жълтото петноу което позволява на човек да пише и чете ). Получава се различно по времетраене заслепяване и намаляване на зрението.

 

Има ли друг вид слънчеви увреждания на очите?

Да. Това е т.н. слънчев ретинит и фотокератит. Те се причиняват главно от ултравиолетовата светлина, а тя е изключително увреждаща.

Според новите схващания от видимата светлина най-вредна е главно синята светлина

 ( близката до ултравиолетовата ), която води до хронични дегенеративни  ретинни изменения. Те се получават в резултат на непрекъснато натрупване на слънчева енергия в окото. Синята светлина е и като фактор за развитие на т. н. възрастова макулна дегенерация.  

 

 

 

В профилактично отношение?

Затварянето на клепачите и бързото свиване на зениците са реакции на самосъхранение. Днес основната защита са очилата. Трябва да бъдат избрани

в подходящата характеристика. Стъкла с жълт филтър предпазват напълно от ултравиолетовите и вредните видими сини лъчи.