0 0 гласа

ДОБРИТЕ ОЧИЛА СА ОСНОВНОТО ИЗИСКВАНЕ

 

 Проф. Марков, съществуват ли специфични фактори, увреждащи зрението при работа с компютър?

 Проведени са множество изследвания у нас и в чужбина  и не е установено специфично, трайно увреждане от работа с видеотерминали. Наистина, в медицината навлезе понятието " компютърна болест ", но с него се определя състоянието, при което има определени оплаквания от очите, мускулите и костите в областта на шията, както и в психиката. Те обаче са обратими и при спазване на определени правила, могат да не се появят. Искам да подчертая - компютрите не отделят специфични, увреждащи лъчи. Те натоварват очите с повишените изисквания към зрителната острота, акомодацията, конвергенцията и при пренебрегване на хигиената на работа могат да предизвикат оплаквания. При работа с компютър например, често се гледат три обекта - материал, екран и клавиатура, а това поставя изисквания към акомодацията. Така, макар да няма специфични увреждащи фактори, работата с компютър натоварва очите.

Какви са обичайните оплаквания при работа с компютър?

От 10 до 90 % от работещите имат някакъв дискомфорт. Най-често: болки в дълбочина на очите, сърбеж, парене, сълзене, дразнене от светлина, неясно виждане след работа, по-рядко - виене на свят. Обективно ние наблюдаваме зачервяване, наличие на секрет или сухота. Тези оплаквания обаче не са неизбежни, те се появяват при недобра корекция на зрителната острота, недобра разположение на компютъра, неспазване изискването за почивка. Сухотата на очите например се появява, когато компютърът е поставен високо. Тогава окото мига по-рядко и роговицата изсъхва. В резултат на пренапрягане на акомодацията пък може да се стигне до спазъм, до лъжливо късогледство. Има хора, които след работа стават по-чувствителни към заслепяване. Но това са функционални, обратими изменения, които не водят до трайни увреждания на окото.

Има ли категория хора, които се оплакват по-често?

Да, това са първо място, хората с недостатъчна, недобре когигирана зрителна острота - далекогладство, късогледство, и най-вече астигматизъм.Особено прецизна трябва да е корекцията на зрението при хора над 45 години. Тогава се препоръчват т.н. прогресивни  очила, при които се вижда добре и на далеч, и на близо. Чести оплаквания има и при хора със скрито или едва набелелязано кривигледство.

Как могат да се намалят или отдалечат  оплакванията?

На първо място на всеки 30 - 40 минути работа е задължителна 10 - минутна почивка.При нея не бива да се чете, а трябва да се гледа надалеч.Почивка маже да се прави и като сеп затварят очите с длани и за няколко минути се създава чувство за тъмнина.Важно е да се предвиди и такава организация, че да се сменя типът на работа. Но повтарям - най важното е точната корекция на зрението.Всичко това означава, че преди да се започне работа с компютър, и без оплаквания, е добре да се посети офталмолог.

Има ли възраст, под която не е желателно да се работи с компютър?

Не. Питате ме за детските игри. Не, там лошото е, че като започнат, децата играят с часове и се намесват психологични фактори и обездвижване.

Ако човек няма необходимост от корекция на зрението, трябва ли да се носят предпазни очила?

Съвременните компютри имат пълна защита от вредни лъчи.На някои хора им пречи повече светлинното натоварване и предпочитат да носят очила без диоптър с антирефлексно покритие.Други пък не изпитват никакво затруднение при работата без очила, когато такива не се налагат.