Великденско меню

Когато наближава Великден не мога да не се замисля какви вкусотии може да приготвя за да почетем този така уважаван от моето семейство празник. Всяка година си правя "план на действие" и се старая да е празнично у нас. Тази година също няма да ме подминат козунаците, боядисаните яйца, агнешкото и многото салати.

Сигурна съм, че и вие малко или много се подготвяте и правите разни вкусотии и хитринки, които можете да споделите тук и да си направим празника по приятен и не толкова изморителен.

От мен имате тези рецепти:

 

Плетен козунак

Продукти:

1 кг брашно
200 гр прясно мляко
40 гр мая
300 гр захар
250 гр прясно масло
8 бр яйца
сол
1 бр ванилия
100 гр стафиди
2 бр яйца за намазване
50 гр масло за намазване на тавата
50 гр захар на пясък за поръсване

Начин на приготвяне:
Приготвя се по-твърдо козуначено тесто. След като втаса, прибавят се стафидите. Разделя се на две равни части, от които се правявт по 3-4 фитила, като краищата им се оставят по-тънки от средната част. Сплитат се не много стегнато и се поставят в подмазаната с масло тава. Оформените козунаци се намазват с разбити яйца и се оставят да втасат, повторно се намазват е яйце и се поръсват със захар или накълцани бадеми. Пекат се в слаба фурна.

 

 

 

Агнешко печено

на 8 порции

2 кг агнешко месо (бут, плешка или др)
2 с л зехтин

МАРИНАТА
3 с л дижонска горчица
2 с л лимонов сок
3 с л ситно нарязан чесън
кора от един портокал
сок от 1/2 портокал
1 ч л смлян кимион
1/2 ч л смляна канела
1/2 ч л люспи от червен пипер
1 ч л морска сол
1 ч л смлян черен пипер


Всичко продукти се смесват за маринатата. С така получената смес се намазва добре месото. Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника. 1 час преди печенето се изважда от хладилника. Фурната се нагрява до 200 С. Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки(така се изпича отвсякъде). Отгоре се полива с 2 с л зехтин .Пече се около 1- 1 1/2 часа, ако месото прегаря покрийте го с фолио. Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото, Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци.

Аз пък си правя традицйонния ориз със спанак като гарнитура към агнешкото.

Ориз със спанак

450 гр. спанак

10-15 стръка пресен кромид лук

1 ч.л. червен пипер

1 ч.ч ориз

100 г масло или олио

2-3 стръка джоджен сол и черен пипер на вкус, магданоз

Приготвяне:В сгорещената мазнизната мазнина се запържва лука. Изсипва се едронарязаният спанак и се задушава докато омекне. Прибавяме ориза, разбъркваме. Добавяме джоджена, червният и черният пипер и магданоза. След като разбъркаме добре, добавяме вода 3-4 чаши (аз слагам толкова за да е по-сочен ориза). Печем в силна фурна.

 

Естествно да не пропуснем и салатите, естествени пресни.: Салата от маруля с варени яйца, Шопска салата и т.н.