Златни правила за да ви разбере той

  Като приятели мъжете и жените се чувстват добре. Като бизнес партньори често изглеждат напълно доволни един от друг. Но поставени в лична връзка, много пъти се чувстват обречени. Уж използват едни и същи думи,но сякаш говорят на различни езици.
   Проблемът идва от там, че стилът на общуване при двата пола е различен. Жените най-често използват езика на емоциите, а мъжете – езика на разума.
   Когато една жена се почувства засегната, тя обикновено си служи с крайни твърдения: “Ние никога не излизаме заедно”, “Ти никога не слушаш какво ти говоря”, “Не те интересува нищо друго, освен футбола”. От гледна точка на жените, тези неща са казани без намерение да засегнат мъжа. Но често се случва тъкмо обратното. И често от това следва истински скандал.
   Има обаче някои хватки, с които жените могат да накарат мъжете да обсъждат заедно даден въпрос, без да се стига до конфликт. Ето какви са съветите:
   1. Говорете ясно– Повечето жени си служат с изречения пълни с “ъ-ъ-ъ”, “ами”, да, но”,или пък избухват и крещят. Първото правило на общуването е: съсредоточете се върху съдържанието на разговора. Обмислете какво точно искате да кажете и се придържайте към него.
   2. Бъдете конкретни– Вместо да мърморите непрекъснато за ужасното му повредение, опитайте техниката на “оплакванията и препоръките”. Дайте точна и ясна информация какво точно искате от него, формулирайте точно това, коетоискате. Избягвайте заплахите (“Ако не спреш да пиеш, ще те напусна”). Те само вбесяват и никога не постигат целта си. Вместо това бихте могли да кажете: “Безпокоя се, че пиеш. Това ме тревожи и ме отблъсква от теб. Бих искала да ограничиш пиенето до две чаши.”
   3. Не използвайте реторични въпроси– “Къде беше?”, “Защо не се обади?”. По-добре кажете какъв ерезултатът: “Не ми е приятно да стоя и да те чакам, когато закъсняваш и сега съм ядосана.”, а вместо: “Не излизаме достатъчно” бихте могли да кажете “Дават един много интересен филм. Нека да отидем на кино в петък вечер.”
   4. Предпочитайте да говорите от първо лице -Вместо “ти си такъв” и “ти правиш това”, говорете за себе си и за своите чувства. Така ще отпадне обвинителния тон, а вие ще поемете отговорност за себе си и ще звучите като човек, който владее положението.
   5. Бъдете прями, но дипломатични – Оставете заобикалките. Колкото сте по-директни, толкова по-сигурно е, че ще бъдете разбрани. Не е нужно да отбелязвате “Кофата пак е пълна”. Това е само констатация. Обърнете се с пряка, но учтива молба към него: “Би ли изхвърлил кофата, моля те.”
   6. Успявате ли да достигнете до него? – Не се притеснявайте да го питате по възможно най-мил начин дали ви е чул, а след това му благодарете, че ви е изслушал.
   7. Не давайте съвети, изслушвайте– Основната разлика при общуването между мъжете и жените е, че мъжете се стремят да предложат решение, докато жените просто искат да бъдат изслушани. Жените се дразнят, ако получават съвети. Същото важи и замъжете – да получат съвет от жена е все едно да се почувстват критикувани.
   8. Не забравяйте, че вие имате правото да бъдете изслушани и разбрани – Не е достатъчно вие да го разбирате, нужно е и той да ви разбира.
   
   Ако горните съвети не ви помогнат да го накарате да разбере какво мислите, какво чувствате, в какво вярвате и на какво разчитате, може би ще се наложи да потърсите друг, с когото наистина да можете да разговаряте :))