„ДА ПОСЕЕШ ЗРЪНЦЕ ДОБРОТА – ЩЕ ОЖЪНЕШ НИВА ДОБРОДЕТЕЛ” (ПЕДАГОГИЧЕСКИ СЕМИНАР - ВЕЛИНГРАД, 31.01.2011г.)

….Пътувайки между стръмните скали, които отвеждат от Велинград си мислех: „Посях ли зрънце доброта?” ….

 Уважаеми колеги-участници в Педагогическия семинар във Велинград, 31.01. 2011 г. ,
 Позволете ми от Ваше и от  мое име да изкажа в публичното пространство, своите и на колегата ми лектор – госпожа Поли Рангелова благодарности към организатора на семинара – Учителят (с главно У) Цвета Георгиева Гергова.

Един педагогически съвет, замислен под формата на квалификация с лектори от Сдружение „Начално образование”  се превърна в педагогически семинар за област Пазарджик. Сътрудничеството между институции, пряко ангажирани с училищното образование  - Инспекторат - Пазарджик, ОУ „Неофит Рилски” и Сдружение „Начално образование”,  създаде и реализира  семинар на едно изключително професионално и творческо ниво.
В перфектната организация пролича пълната екипност, разбирателство и взаимна подкрепа между колегите от училището-домакин, а и същевременно ненатрапчивото, но устойчиво присъствие на Цвета като генератор на идеята.
Скъпи колеги, всички ние се потопихме в отношения на аристократизъм, доброжелателство и откривателство, които смятам, че са дар от Бога за всеки, който ги притежава – а именно Цвета.
Безкрайно удовлетворена бях, когато говорейки пред вас обхождах с поглед семинарната зала в хотел „Камена” и усещах вашето „живо присъствие”. Всички 50 погледа за мен бяха 50 житни класа. Бяха онази нива, за която се казва: „Каквото посееш – това ще пожънеш”. Вие искряхте! Неслучаен бе и преходът от образованието за толерантност към международните проектни дейности. Защото срещата с другостта вече отдавна предстои. Ако очакваме нещата да се случат, значи отдавна сме закъснели. Виртуалната разходка из училищните стаи на училища в Рига, успя да впечатли и най-затворения човек. Когато виждаме, че нещата се случват, че са постижими, че са истински, ние започваме да им вярваме!
И аз си помислих, мила Цвета:  ДА ПОСЕЕШ ЗРЪНЦЕ ДОБРОТА – ЩЕ ОЖЪНЕШ  НИВА  ДОБРОДЕТЕЛ!
Румяна Неминска –
Председател Сдружение „Начално образование”