In Memoriam - сър Едмънд Хилари

Първият човек, покорил Еверест - сър Едмънд Хилари, почина на 88-годишна възраст вчера. Новозеландецът заедно с шерпа Тенсинг Норгей изкачи най-високият връх на Земята на 29 май 1953 г. Двамата покоряват върха и забиват четири флага – индийски, непалски, на ООН и английски.


...

Пътят, който Едмънд Хилари извървява до знаменитото изкачване е дълъг. Роден е на 20 юли 1919 г. в малкия град Туакау (южно от Окланд). Учи в Окландската гимназия. Помага на баща си във фермата за пчели. Промяната настъпва, когато на 16 г. прекарал зимната си ваканция в Маунт Руапехо в родната му Нова Зеландия. Там се научава да кара ски и контактът с планината го променя завинаги. След края на военната си служба (участва във Втората световна война като навигатор на хидросамолет) се завръща в Нова Зеландия и се захваща отново с фермата за пчели. Свободното си време използва за катерене по близките планини и неусетно превръща хобито си в начин на живот.
През 1947 г. се запознава с Хари Айърз, един от големите новозеландски алпинисти. Като свръзка правят много изкачвания в Южните Новозеландски Алпи. Едно от тях през 1948 г. е премиерно - по южното било на Маунт Кук (Аораки - на езика маори, най-висок в страната, 3754 м). През 1950 г. е в Европа, където стъпва на Юнгфрау, Монте Роза и още няколко върха със средна трудност. Година след това с Джордж Лоу, Ърл Ридифорд и Ед Котър прави първо изкачване на Мукут Парбат (7135 м) в Гархвалските Хималаи (Инд). Когато знаменитият британски алпинист Ерик Ърл Шиптън научава за този успех, кани Хилари и Ридифорд в разузнавателната експедиция на Еверест (8848 м) през 1951 г. хода й получава заслужено признание като хималаист, демонстрирайки великолепна техническа подготовка, неизчерпаеми физически сили, изключителна височинна поносимост и способност за бърза аклиматизация. Тези достойнства го правят партньор на Шиптън по склоновете на Пумори (7161 м). Оттам оглеждат отблизо югозападните части от масива на Еверест. Именно те
откриват възможността за преминаване през ледопада Кхумбу
до Западния циркус, по нататък - към Южното седло, и по билото - до върха. Връщат се с убеждението, че това е най-доброто решение на проблема.
Две години по-късно Хилари се връща по тези места като участник в поредната британска експедиция на Еверест. Тя се ръководи от полковник Джон Хънт. ървият опит е на Чарлз Евънз и Том Бурдилън. Те стигат до 8619 м. Вторият е поверен на Едмънд Хилари и Тензинг Норгей. След дълго, изнурително изкачване те стават първите хора, които поглеждат света от най-високата му точка. Това се случва на 29 май 1953 г. Едно от първите неща, които британците правят след историческата победа, е да изпратят телеграма на швейцарците, които предната, 1952 трасират пътя през страховития ледопад Кхумбу и Западния циркус, наречен Долината на мълчанието, и само малко не им стига да стъпят на върха. В нея е написано: "Половината от успеха принадлежи на вас"...

Изкачва 10 други върхове в Хималаите през 1956, 1960/61, 1963/65. Стига до Южния полюс на 4 януари 1958 г. начело на новозеландска експедиция. Така става първият, който покорява най-южната точка след Амундсен през 1911 г. и Скот през 1912 г.

През 1977 г. води експедиция с моторни лодки от устието на река Ганг до извора й. През 1979 г. трябва да е коментатор на злощастната „Air New Zealand Flight 901”, но в последния момент се отказва заради други ангажименти. Заменен е от приятеля си Питър Мългрю, който загива по време на експедицията, след като самолетът му се разбива във връх Еребус.

През 1985 г. придружава Нийл Армстронг в малък двумоторен самолет, който прелетява  Арктическия океан и каца на Северния полюс.


Трудно е да се каже кое в по-голяма степен отрежда място на Едмънд Хилари в историята - дали първото изкачване на Еверест, или неговата работа след 1960 г. за подобряване живота на шерпите и на други народности от подножието на Хималаите. Основава Хималайския тръст, за да спонсорира залесяването на планината, помага за построяването на училища и за учредяването на стипендии за шерпите.

Снимката и част от текста са от Интернет.