Да уважаваме читателя

Да, темата за пунктуацията е важна. Искам да започна с един анекдот. Млад автор изпратил произведенията си до редакцията на известен вестник като добавил да му поставят липсващите точки и запетайки, че не ги бил научил. Отговорът бил сдържан - следващият път да изпрати само точките и запетайките, а от редакцията ще напишат текста. Тук не става дума за вторачване във всяка буква, точка или друг знак. Нито за това, че имаме претенциите да сме професионално пишещи. Само искам да припомня някои неща.

Препинателният знак се залепва за думата преди него. След препинателния знак се оставя интервал. А не обратното!

Пример:
Опит първи: Препинателният знак се залепва за думата преди него. След препинателния знак се оставя интервал. А не обратното!

Опит втори :Препинателният знак се залепва за думата преди него .След препинателния знак се оставя интервал .А не обратното !

Това се прави, за да се разделят граматически частите на изречението. Свързано е и със способността на човешкото око за възприятия.

За новите редове и параграфи.

Както обяснява Румен в един свой коментар, ако искаме нов параграф, ползваме Enter. Ако искаме нов ред без параграф, ползваме клавишната комбинация Shift + Enter. Ето и неговият пример:

"Тук двата реда (параграф 1) (Enter)

са  отделени с параграфи (параграф 2)"

"Тук двата реда (Shift + Enter)
са в един параграф"
Легенда: Параграф = абзац

Редакции.

Понякога човек просто си пише. Не мисли за такива скучни неща - нови редове, параграфи, пунктуация, грешки. Но има възможност да си редактира текста по-късно, когато има достатъчно време и спокойствие за това. Хубавото е, че в БГлог авторът може да редактира нещата си. Няма ограниченията на напечатания на хартия текст. :) Решения има и за там, коректори, гуми, лепенки, бръснарско ножче, :)