0 0 гласа

Полезно! 10 съвета за по-дълъг живот на лаптоп батерията

 
laptop battery Един основен проблем в живота на средностатистическия жител на планетата земя в 21-ви век е живота на батерията на смартфона/лаптопа. Самата иконка на батерия, останала под 15% води до моментален спад в настроението, ако не до депресия!

В тази публикация ще говоря за батериите на преносимите ни компютри. Има много ефективни начини за предотвратяване на бързото им изтощаване, които може би не знаете.
Ще Ви споделя няколко добри съвета как да накарате батерията на лаптопа си да работи по-дълго, за да можете да се концентрирате върху работата си, вместо върху индикатора за захранване.
  1. Използвайте най-актуалната операционна система. Актуализациите на операционната система често съдържат подобрения в енергоспестяващите функции, така че не забравяйте да ги разрешавате всеки път, когато получите известие за update.
  2. Използвайте режим на хибернация - В Windows има разлика между режимите на заспиване и хибернация. Ако оставяте компютъра си за няколко часа, а не само за няколко минути, хибернацията е следващото най-добро нещо след изключването, за да се удължи живота на батерията. В режим на заспиване ресурсите на батерията все още захранват RAM паметта, поддържайки системата в готовност за незабавно възстановяване на работните настройки, приложения и отворени документи. Хибернацията, за разлика от това, изключва системата, докато запазва текущите данни на диска. Можете дори да изключите захранването на система в режим на хибернация, защото когато рестартирате, тя чете данните от диска и ги изпраща в RAM паметта.
  3. Използвайте опцията за съхранение на батерията. С активирането на опцията за съхранение на батерията лаптопът ви с OS Windows автоматично изключва елементи като синхронизиране на имейли и календари, приложения, които в момента не се използват, както и други процеси, които се извършват във фонов режим.
  4. Презаредете навреме. Според специалистите, един цикъл на зареждане представлява пълно зареждане от 100 до 0 процента, последвано от презареждане на 100 процента. Разреждането до 50% и зареждането до 100% се равнява на половин цикъл. Затова не оставяйте батерията на лаптопа ви да се разреди напълно, ако имате възможност да направите зареждане. Колкото по-рядко източвате енергията на батерията до нула, толкова по-дълго ще ви служи тя.
  5. Дръжте лаптопа си на хладно място. Литиево-йонните батерии не се справят добре на топло. Всичко над 30 градуса се счита за висока температура, което може да доведе до намаляване на скоростта.
  6. Деактивирайте периферните устройства, които не се използват - Всички портове, които дърпат от мощността като мишка или външен хард диск, а не се използват в момента, е препоръчително да бъдат изключвани. Когато се позволява, изключете Bluetooth, Wi-Fi и графичните процесори.
  7. Оставете настройките на дисплея в базов режим. Нищо не изяжда живота на батерията като яркия екран. Това не е полезно и за очите ви. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите яркостта на екрана, но не разчитайте само на това. Подсветката на клавиатурата е ненужна, освен ако не работите на тъмно или слабо осветено пространство, така че не се колебайте да изключите и нея.
  8. Използвайте вградена графика. Ако вашият лаптоп е оборудван с графичен чип AMD или Nvidia, той вероятно има и интегрирана графика. При оптимална работа мощният графичен чип работи само за специални приложения или игри, но си струва да проверите собствената си система, за да се уверите, че тя работи правилно.
  9. Изберете приложенията за стартиране. Ако искате да ползвате по-дълго батерията си, махнете скрийнсейвъра и заредете по-малко програми във фонов режим, като деактивирате или деинсталирате програми, които не ви трябват.
    Намалете стреса на процесора си, като работите с леки програми, докато използвате батерията.
  10. Управлявайте паметта си. Поддържайте активни само минималния брой програми и раздели, за да запазите живота на батерията. Не отваряйте много раздели в браузъра, когато използвате батерията.
Източник: pclife.bg