НЕ на избори без избор - издигни своята алтернатива!

Път към свободата

При 6 500 000 избиратели и 240 депутатски места за избиране на един независим депутат издигнат от граждните, са нужни средно 27 000 гласа (при 90% участие). Негласувалите в предишните избори са 3 072 764. Повечето от тях не гласуват, защото не виждат своята алтернатива на изборите. Ако тези 3 000 000 избиратели издигнат свои кандидати, поставили се под техен контрол и дали гаранции за нещата, които гражданите искат, бихме могли да изберем 3000000 : 27 000 =115 граждански депутати, които да ни дадат права на пряка гражданска власт. Ако приемем, че и част от партийно гласуващите също искат такива кандидати, то общият брой независими депутати, издигнати, избрани и подконтролни на гражданите, може да стигне до 121 - мнозинство!

Как е възможно да стане това?  

В страната има 31 избирателни района. Във всеки се избират от 4 до 14 депутата.  Кандидати се издигат от партии (всички в една листа) и пряко от гражданите с по 1000-2000 подписа за всеки отделен кандидат. Т.е. за прим. 5 места в даден район, трябва да се издигнат 5 независими кандидата и зад всеки да има по 1000-2000 подписа (и 5000 лв. депозит, който се връща, ако кандидатът получи поне ¼  от гласовете нужни за избирането му (т.е. към 6500 гласа).

За спечелване на 121 места в НС от независими кандидати, такива трябва да се издигнат за поне ½  от местата във всеки от тези 31 избирателни райони, така че невярващите на партиите да могат да гласуват за свои кандидати на пряката гражданска власт.

Напр. район  ЛОВЕЧ избира 5 депутата, има 137 220 избиратели, 60402 негласували; за да се избере един незав. деп. при 100% гласували трябват 27469 гласа. За издигане на незав. деп. при 5 места трябват 1200 подписа. Негласувалите са достатъчно много за да вземат поне 2 места (60 402:27444 =2) като издигнат независими кандидати с поръчения и гаранции, желани от всички.  Едната половина гласуват за единия, а другата – за другия – всеки избирател трябва предварително да знае в кои секции за кого от двамата се гласува за да не отидат гласовете само в единия. За целта секциите се групират в две групи и в едната гласуват за първия, в другата – за втория.

Или район ПЛЕВЕН: 10 деп. места; 274 688 избиратели,  380 секции; 133 495 негласували; за избиране на един незав. деп. трябват 27469 гласа макс. За издигането му при 10 места трябват 1700 подписа. Негласуващите са достатъчно много за да вземат поне 5 места (133 495:27 469 =5) с изд. на независ. кандидати, обещали и гарантирали пълен гражд. контрол върху себе си (вж. по-долу). За равномерно разпределяне гласовете на негласувалите за 5-мата незав. кандидати, секциите трябва да се групират в 5 групи с прибл. еднакъв брой на негласувалите в тях и тези 133 495 негласували да научат, че (1) има кандидати на пряката гражданска власт, (2) какво и къде подписват те за всеки желаещ (обещания и гаранции), (3) какво става, ако не ги изпълнят и (4) в кои секции за кого от петимата се гласува. При затворени медии до хората се стига с листовки, плакати и пикети, публични събрания и митинги.

Или напр.  район 25 (“север”) София: 12 деп. места, 330 503 избиратели и 156 437 негласували. Макс. избират. квота - 30 046.  “Негласуващите” могат да изберат поне 5 свои депутата (156 437:30 046 =5) като  ги издигнат като независими  с обещанията и гаранциите по-долу.  И напр. в “Недежда” гласуват за едино име, в Люлин 1-5 за друго, Люлин 6-10 за трето, Кр.Поляна и Илинден – за четвърто, Връбница – за петия.

Аналогично във всички райони на страната негласуващите са толкова много, че могат да изберат съответно в  БЛАГОЕВГРАД - 5, БУРГАС - 6, ВАРНА - 6, В.ТЪРНОВО - 4, ВИДИН  - 2, ВРАЦА -3, ГАБРОВО - 2, ДОБРИЧ - 3, КЪРДЖАЛИ - 2, КЮСТЕНДИЛ - 3, МОНТАНА - 3, ПАЗАРДЖИК - 5, ПЕРНИК - 2, ПЛОВДИВ - 4, ПЛОВДИВ–ОКРЪГ - 5, РАЗГРАД - 2, РУСЕ - 4, СИЛИСТРА - 1, СЛИВЕН - 4, СМОЛЯН - 2, София-област - 4, СТ. ЗАГОРА - 5, ТЪРГОВИЩЕ - 1, ХАСКОВО - 4, ШУМЕН - 3, ЯМБОЛ - 2, София 23 - 6, София 24 - 5, София 25 - 6  независими кандидати.

 

Ето най-краткия път:

1. Групи от по 3-7 души в дад. избират. район събират за месец 2000 - 5000-10 000 телефона на граждани (от района), готови  да се подпишат за издигане на независим кандидат с миним. необх. качества, но най-важно готов да подпише обещанията с гаранция (по-долу) БЕЗ никакви уговорки (каквито ще ви постави всяка партия). Всеки 4-ти взема телефоните на предишните 3-ма, всеки 13-ти – на предишните 4-ти, 8-ми и 12-ти, всеки 40-ти – тези на 13-ти, 26-ти и 39 и т.н.– за бързо предаване на съобщения. По медиите обявявате МЕСТА ЗА ЗАПИСВАНЕ в района - пикети, кафета, магазини (може и с по няколко списъка - за няколко кандидата на едно място), а в нета ТУК.

2. Всички търсят хора за кандидати, докато намерят поне 3-4 такива с образование и качества, но най-важното - съгласни да подпишат гаранцията с обещанията без никакви уговорки.

3. До края на март се правят 2-3 митинга-срещи на тези кандидати с избирателите като на последния митинг един от тях се избира по жребий.

4. Всички желаещи се подписват под така избраната кандидатура. Подписват се колкото се може повече хора (и телефони) - дори колкото избирателната квота (27-30 000), защото свързани те ще могат после да участват в контрола на работата му заедно и с други групи, издигнали такива кандидати. Самото свързване на огромното мнозинство хора, желаещи тези права и способността им за съвместни действия е най-важната гаранция (наред с подписаните) за извоюването им – при измама следва национална политическа стачка.

5. Подписката се внася в районната избирателна комисия най-късно 27 дни преди датата на изборите.

6. Подписването на гаранцията продължава до изборите. Това е.

Внимание: С “по-малко” и “друго” ще се опитват да ви отклонят в глухи линии.“Другото” - като спечелим!

В цяла България във всяка група села и градове, обединяващи 30 000-50 000 души хората, желаещите права за пряко участие и контрол за всички граждани в държавното управление, могат да издигнат по този начин независим кандидат за депутат.

Сегашната система на управление не дава възможност за диалог между гражданите чрез медиите. Именно защото т. нар. “обществени” медии са извън контрола на обществото, националният ефир е затворен за диалог между всички граждани. Блокирането на публичния разговор между нас е една от основнните форми на инфо-насилие (наред с лъжите и дезинформацията), чрез които сегашната система атомизира гражданите и ги отстранява от автономно участие в политиката – там сме допуснати само като фигуранти в чужда игра, изолирани помежду си, неспособни да отстояваме общите си интереси и издигаме общи искания.

Тази празнота в механизмите за публична комуникация между граж-даните можем да запълним чрез едно минимално самоорганизиране в мрежа за връзка и свободна комуникация между нас, така че да координи-раме общите си действия преди всякакви партии, организации и пр. “шапки”. Свързани помежду си без център в автономни групи (всяка с всички), ще можем по-лесно да отстояваме общите си интереси. Партиите да дойдат после – след като получим възможност да изясняваме свободно помежду си какво искаме. Тогава ще си изберем и “шапки”, които повече ще ни слушат и по-малко ще ни казват какво “искаме”.

 

Кандидатите подписват без уговорки и на всеки желаещ следната гаранция с обещания:

ГАРАНЦИЯ

за предизборни обещания

 

Долуподписаният ................................................................................... ЕГН ..........................  кандидат за депутат в Народното събрание на Р България

 

З  А  Я  В  Я  В А М,

че щe изплатя на…………........................................... ЕГН…............. сумата ............ лв. ................................................................................................. (словом),

ако като депутат в НС не изпълня следното:

 

- до месец след избирането ми да предложа или подкрепя предложение за даване следните права на гражданите с промени в Конституцията и съответните закони, приети с референдум след публично обсъждане:

1. Право да свикват референдуми с 200 000 подписа по предложени от тях или други закони;

2. Право да отзовават предсрочно всички избрани от тях държавни служители с подписите на 20% от всички гласували в избора на дадения служител;

3. Да избират  и отзовават пряко прокурорите, съдиите и началниците на РПУ;

4. Права и гаранции за реален достъп до цялата публична информация;

5. Право на новина (с 2000 подписа), на достъп до ефира и участие в управлението на обществените медии;

6. Право на всеки гражданин да сезира Конституционния съд;

7. Право на граждански квоти, избрани по жребий във всички държавни органи;

8. Право да свикват с 10 х. подписа представителни граждански форуми, формира-ни по жребий от всички желаещи и експерти с определен ценз за разработка  на закони и др. държавни решения, на всички равнища, отиващи на референдум с подписите на още 1%  от избирателите на даденото равнище, ако не се приемат от съотвeтния държавен орган;

9. Право на сондажи на обществ. мнение по исканe и въпроси на 1000 граждани.

 

-  в същия срок да предложа и гласувам в НС започване на всенародно обсъждане на горните промени при равноправен достъп за всички алтернативи до ефира в публичните медии с участие на граждани по жребий във воденето на предаванията;

-  да подам ОСТАВКА веднага, ако 80% от издигналите ме и още 50% от изб.квота в района ми поискат това;

-  да предложа и гласувам за изграждане на всенародна непартийна гражданска мрежа за общи действия при общи искания, финансирана от бюджета;

да внасям ежемесечно не по-малко от 2/3 от размера на заплатата ми за каквото реши мнозинството от издигналите ме граждани.

-  да назначавам в екипа си само хора, предложени от издигналите ме граждани.

 

………... 2009 г.                Кандидат-депутат…………………………… (подпис)