Открита педагогическа ситуация

Дискусия на тема:”Здравето на вашето дете”

 

                                               Водещи: детски учители : М. Гунчева

                                                                                              Д. Иванова

      Място на провеждане в група „Мечо Пух” на ОДЗ”Славейче” гр. Криводол

Дневен ред:

1.Вирусните заболявания:

-табло:”Какви мерки предприемата за да предпазите децата си от вирусни заболявания?

2.Жълтеница:

-табло:”какви мерки предприемата за да избегнем жълтеницата?

3.Казус:”Детето Ви не се чувства добре: кашля, повръща, плаче от болка в коремчето и други. Ако Вие сте госпожа, как бихте реагирали!

4.Поздрав на децата към родителите си с песен и покана към родителите за открити педагогически ситуации:”Обучавай се с нас”

Ход на дискусията:

Водеща:

Мили родители, добре дошли на днешната дискусия в група”Мечо Пух” на тема „Здравето на вашето дете”. Децата това са нашите най-ценни богатства. За тях живеем и се трудим. За Вас родителите и нас учителите здравето на децата е много важна част от ежедневието ни. Затова днес ще си дискутираме въпроси които са много интересни и необходими да сме запознати с тях през зимните месеци. Единият от тях това са вирусните заболявания и как можем да се предпазим от тях. Докато ви чета за видовете грипове госпожата ще ви раздаде по един бял лист на които вие ще трябва да отговорите на въпроса „Какви предпазни мерки вие ще вземете или сте взели за прадпазване на детето си от вирусните заболявания” след това  ще ги закачим на таблото и ще ги коментираме.

След дискусията за вирусните заболявания се информираха родителите от направени изследвания до колко пъти може да боледува едно дете в зависимост от възръстта му.

Водеща:

Скъпи родители, всички ние постоянно се интересуваме от заболяванията които могат да увредят нашето здраве и здравето на нашите деца. Затова днес, ще Ви запозная с едно заболяване което е не толкова често срещано , но пък доста опасно за всички нас и нашите деца, което оставя следи след излекуването му. Това е Хепатит А по лека форма на жълтеница. Докато чета информацията за жълтеницата, Вие ще трябва да напишете „Какви мерки ще вземете за прадпазване на вашето дете и семейство от жълтеницата.” И след това пак ще ги закачим на таблото за да ги конферираме.

След дискусията за жълтеницата  се предлага на родителите да решат един Казус: „Детето Ви не се чувства добре: кашля, повръща плаче от болка в коремчето и други. Ако Вие сте госпожа, как бихте реагирали, ще кажете ли на родителя или не?”. Както са седнали по трима родителите със своите деца на масичките госпожите ги разделят на участници: говорител, слушател и наблюдател.

Докато се води дискусията и се разискваше проблемната ситуация(казуса) децата оцветяват различни хранителни продукти(плодове и зеленчуци), които са полезни за тяхното здраве.

Водеща:

Мили родители, вашите деца обичат много да пеят песни за различните плодове и зеленчуци, и понеже днес говорихме на тема за нашето здраве вашите деца ще ви поздравят с една песен. Децата поздравяват своите родители с песента „Зеленчуци, които не яде”.

Водеща:

Преди да завърши нашата дискусия ,ще използваме тази възможност да ви поканим на открити педагогически практики „Обучавай се с нас „ в групата.

Обобщение на дискусията:

Дискусията е необходима за това да се разширят и обогатят познанията на родителите за различните видове заболявания и  предпазването от тях.

Предпазни мерки, които родителите взимат при вирусните заболявания:

-         миене на ръце;

-         витамини;

-         противогрипни ваксини;

-         имунозащитни препарати;

-         по-леко облечени;

-    здравословна храна;

-    избягване на обществени заведения;

-         проветряване на помещенията;

-         каляване на детето с вода(топла - студена);

-         разходки и спорт на открито;

-         игри навън през зимата;

-         ходене на море;

Предпазни мерки, които родителите взимат за да избегнат Хепатит А(жълтеница):

-         лична хигиена, чрез редовно миене на ръце и най-вече след тоалетна;

-         хлориране на помещенията и приборите;

-         миене на плодове и зеленчуци преди хранене;

-         ядене на мед и лимони за подсилване на организма.