За Бога братя, рециклирайте!

"Само Европейският съюз допринася с 1.3 млрд. тона "боклук" годишно, сочат статистиките на Европейската агенция за защита на околната среда. На човек от населението се падат по около 3.5 тона"...Стана ми съвестно...3.5 тона годишно само от мене!!!
   Идеята за разделно събиране на отпадъците не е нова...за първи път чух за това преди около 8 години...тогава ми звучеше като "трансорбитална лоботомия, проведена през 17 век". По-късно, по ирония на съдбата взех участие към проект за локално разделяне на отпадъци и тяхното изкупуване от фирми за преработване. Оказа се, че някои от най-често отпадащите от бита отпадъци- пластмасите, не можеха да бъдат рециклирани в България (2000 година)..Това задълбочи проблема...както и да е ...натрупахме известно количество полиетилен, полипропилен и полистирол...
   Сега почти във всеки Софийски квартал виждам контейнери за "разделно събиране"...Един ден, срам несрам погледнах в този жълтия (за хартията)...исках да видя има ли разделно събиране в София............
   Искам да кажа, че няма нищо сложно в това да поставим у дома отделни торби, една за хартия и друга за пластмаса..останалото наистина по-трудно се разделя....Ако постигнем това , тогава можем да говорим за разделно събиране на отпадъците на ниво съвестно общество...дотогава няма смисъл да говорим за "екологосъобразен начин на живот", "модерно мислене", "грижа са средата,в  която живеем" и т.н.
P.S. Казусът "клошар,показващ се само от кръста на горе, рови в кофа за раделно събиране" мисля да го разгледам в друга публикация.