Kак и защо да "източим" БГ потенциал?

     Не съм националист, но това което наблюдавам през последните години провокира и най-слабо патриотичните ми чувства. Става въпрос за "купуването" (от по-развитите страни) на доказали се умствено и интелектуални български капацитети.   
     Международна олимпиада по математика, по физика, по биология.........всички първи награди водят в една посока- договор с водещ световен университет или институция. Добре, до тук няма нищо лошо.....обаче, предлаганите през периода на обучение: достъпна информация, най-съвременни използвани методи и технологии, заплащане, контакти, стипендии.." и най-вече предложенията за бъдеща "съвместна работа", предразполагат към обвързване със съответното звено.
     Познавам хора, които наистина ги чака перфектната научна реализация (те са си гении). Които напуснаха страната по тази "пътека". Не се и съмнявам, че ще четеме за тях по научните списания и ще слушаме за техните нови открития. Но, няма да чуем: "евала на българите, че ни помогнаха като изпратиха техните учени да помогнат." :)) (иронично)
     Аз самият не знам как бих реагирал ако ми предложат подобно нещо (казвам го принципно).....много, ама много вероятно е да приема......