Телевизията

Гледането на телевизия е любимата дейност за отдих (би трябвало по-скоро да кажем бездейност) на милиони хора по света. Средностатистическият 60 годишен американец прекарва 15 години от живота си в гледане на телевизия. Цифрите са подобни също и за много други страни. 

Голям брой хора намират тази « дейност » за отпускаща. Наблюдавайте се внимателно, когато се намирате пред телевизора и ще забележите, че колкото повече екранът остава единствения ви център на внимание, толкова повече умствената ви дейност остава в застой. И през дългите моменти, в които гледате разискванията, игрите, ситуационните смешки, или даже рекламите, вие ще забележите, че вашата умственост не поражда почти никаква мисъл. Освобождавайки се временно от себе си, вие вече сте забравили и вашите проблеми. Какво по-отпускащо от това би могло да съществува?

В такъв случай дали гледането на телевизия създава вътрешно пространство? Дали гледането на телевизия ви насърчава да присъствате духом? За съжаление не. Въпреки че вашият ум не е заставен да поражда мисли през дълги интервали от време, той се настройва на честотата на гледаното от вас предаване. Той се настройва спрямо телевизионната версия на колективната мисловноист и спрямо нейните прояви. Вашият ум е пасивен в смисъл, че не произвежда своите собствени мисли.  Същевременно той непрекъснато абсорбира мислите и образите, произлизащи от екрана. Тази дейност ви вкарва в едно пасивно състояние на свръхчувствителност, състояние подобно на хипноза. Именно поради тази причина лесно се подава на манипулацията, както така добре знаят политиците, групите със специални интереси, както и рекламните агенции, които плащат милиони долари, за да ви хванат в клопката на това възприемчиво състояние. Целта им е техните мисли да станат ваши и обикновено успяват.

Значи, когато гледате телевизия имате тенденция да падате под нивото на мислите, а не да се издигате над тях. Точно същото нещо се случва и с алкохола и опиятите. Дори и да сте откъснати в известна степен от мисловната затормозеност, вие го заплащате на висока цена : загубата на вашата съзнателност. Подобно на дрогите, телевизията притежава пристрастяваща свойственост. Взимате дистанционното, за да изключите телевизора и вместо това се оказва, че превключвате всички канали. Час по-късно все още ще се намирате пред приемника, продължавайки да правите абсолютно същото, което сте правили половин час по-рано. Копчето за изключване е единственото, което вашите пръсти изглеждат неспособни да намерят. Продължавате да гледате не защото дадено предаване е привлекло вниманието ви, а тъкмо поради това, че няма нищо интересно за гледане. Веднага щом вниманието ви бъде пленено, колкото по-глупаво и незначително е това, което гледате, толкова по-«зависими» ставате. Ако програмата е интересна и мислите ви са стимулирани, то вашият ум щеше да започне отново да мисли самостоятелно - дейност, която сама по-себе си е по-съзнателна и за предпочитане от «дейността» на апатията. По този начин, вашето внимание, вече не би било изцяло държано в плен на образите, минаващи по екрана.  

Съдържанието на предаването, ако поне малко е дарено с качество, може в известна степен да неутрализира и понякога даже да разгради хипнотизиращия и оглупяващ ефект на телевизията. Някои телевизионни предавания са били изключително полезни за много хора и са преобразили живота им. Направили са ги по-съзнателни и са отворили сърцата им. Някои комични представления могат нецеленасочено да имат духовен характер, когато представят една карикатурна версия за човешката лудост и за егото. В следствие на това, те ни учат да не взимаме нещата твърде насериозно и да възприемаме живота с леко сърце. Но преди всичко те ни учат да се смеем. Всъщност смехът може да бъде изключително освобождаващ, както и лечебен. Въпреки това болшинството от телевизионните предавания са под контрола на хора, намиращи се изцяло под властта на егото. Следователно тайната цел на телевизията е да ви контролира, приспивайки ви, правейки ви несъзнателни. Въпреки това съществува един огромен, все още неизследван потенциал в нея.

Избягвайте да гледате предаванията и рекламите, които ви бомбандират с бързи поредици от образи, сменящи се всеки две или три секунди. Когато гледаме твърде много телевизия и особено този вид предавания, се озоваваме пред проблема за липсата на концентрация, едно умствено смущение във функционирането, засягащо милиони деца по целия свят. Липсата на способност за концентрация прави незначителни и повърхностни всичките ви възприятия, както и отношенията ви. На всичко, което правите и на всеки жест, който извършвате в това състояние, липсва качество, защото качеството изисква присъствие на духа.

Ако гледате телевизия редовно и продължително, не само ще станете несъзнателни, но и пасивни, както и лишени от жизнеността си. Така че, вместо да гледате предаванията произволно, избирайте тези, които действително искате да видите. Всеки път, когато правите това, наблюдавайте жизнеността, която можете да усещате в тялото си, докато гледате. Или пък, обръщайте от време на време внимание на вашето дишане. Отдалечавайте погледа си от телевизията на равни интервали от време, така че зрителните ви способности да не бъдат изцяло в плен като заложници. Не увеличавайте звука повече от необходимото, така че телевизията да не ви залее в слухов план. Използвайте заглушаващото копче по време на рекламите. От друга страна, опитайте се да не си лягате веднага след изгасянето на приемника или още по-малко да заспивате, докато приемникът е все още включен.  

 Екхарт Толе, НОВА ЗЕМЯ, Глава пета - Болковото тяло

 

Можете да слушате компилацията от лекции/беседи на Екхарт Толе всяка сутрин от 7 до 8 ч. бг време по радио Тук и Сега http://icietmaintenant.com/url.php - или отивате на EN DIRECT и после Ecouter (английски)

www.eckharttolletv.com (английски)

Забавленията, медиите и болковото тяло

Национални и расови болкови тела

 

УЧИЛИЩЕТО > ЕКРАНИТЕ = ?

24-30 април 2006: Седмица без телевизия
How to Plan Turn Off the TV Week Activities

Защо хората гледат телевизия?

Човек и енергоинформационното пространство
http://www.open-senses.blogspot.com/2009/04/blog-post_2....html
- продължението

PIERRE BOURDIEU. sur la television (френски)
http://www.youtube.com/watch?v=Ti0NFwYjmmg
Collège de France, CNRS, Arts et Education

 

Гледането на сапунени сериали става задължително със закон
http://neverojatno.wordpress.com

Нацията на славитрифонистите http://neverojatno.wordpress.com

Изследване сочи, че гледането на телевизия, говоренето по телефона и общуването в интернет са полезни за здравето.
http://neverojatno.wordpress.com/2011/02/27/izsledvane/

 

Bjork TV (английски)
http://www.youtube.com/watch?v=4d4rdat3HdA

Digital Detox Week

Digital Detox Week occurs every April when...