OpenOffice Math

Как компютрите променят живота ни :)

Аз винаги съм бил голям фен на новите технологии, не защото са нови, а защото внасят(в повечето случаи) подобрения в живота ни. Ето вече съм студент по информатика в Германия, най-накрая се сдобих със супер мобилен компютър и както на сериозен студент подобава си ходя на лекциите с него. Не само , че си мъкна 4рите килца всеки ден ами ги и и ползвам в 99% от времето. Вече почнах да си пиша лекциите на компютъра. В началото имах трудности в начина на записването. Почнах ме на notepad(поради липса на инсталирано нещо по-добро). Измислих си комбинации за математическите формули и знаците "принадлежи на еди какво си", "подмножество" и т.н. (аз уча само математика и информатика така или иначе).

Стана номера, но беше някак си грозно да отвориш текста и да четеш от него - непрегледно! Не е като Eclipse, в който като пишеш java код го форматира така, че ти идва да запееш.

После минахме към Word. Лекциите станага малко по-прегледни. Измислих си клавишни комбинации за сумите и други подобни знаци, но пак не беше най-доброто.

Вчера питах професора, с какво аджеба си е написал скрипта и получих като отговор latex (абе така и предполагах). Да, но за да научи човек латекс(не боя!) му трябват няколко дни да седне и да прочете няколко книжки. Време, което мога да запълня по-друг начин.

Но въпреки всичко се пробвах - е без да прочете нищо човек, трудно би могъл да го инсталира това нещо човек, то библиотеки, то работи - че и редактор за такова нещо не успях да подкарам.

В крайна сметка реших да си инсталирам OpenOffice - както по-принцип правя(но понеже компютъра ми е още нов, този пакет не бе намерил място на харда все още :)).
По принцип не съм голям ден Опен Офиса - каквото и да си говорим, бавен и грозен е за мене. (ама нали съм си фен на майкрософт - чакам си с нетърпение оригиналната вистичка). Както и да е - OpenOffice Math също е грозен, няма изпипан дизайн, има и някой други по-дразнещи неща, но те се заобикалят.

За какво служи OpenOffice Math? Ами то името си го казва - математика! Поразучих кода малко и сега оказва, че си водя перфектни записки по лекциите ни. Всичко е супер четливо и си се кефя супер много. Само да научи човек кода(който не е много и е супер логичен - всичко си идва на мястото).

ОпенОфис ми спечели сърцето с тази програма - другото в пакета продължава да си е боза (за мен), но може  би пък за в бъдеще мнението ми ще се промени. Който има мобилен компютър и посещава лекции с него, вместо да цъка игрички да почне да си води записки - хиляда пъти по-лесно е от писането на ръка :)!