Решаване на конфликти в началното училище

 Всички техники, които предлагам на вниманието ви, съм ги изпробвала с учениците си в часовете на класа.Действат! Ефективни са!
    Сега продължавам със задачите, развиващи способностите за взаимно разбиране:
    3 задача: "Клюка"
Цел: Мотивиране учениците да слушат и да говорят внимателно, така че информациите да бъдат предадени без преиначаване
Материали: Копие от разказчето "Грабеж" се получава от всеки ученик
Протичане:
            1.
Избери 5 ученика-доброволци да предават съдържанието на разказчето един на друг.Кажи им кой ще е номер 1,2,3,4,5 и ги помоли да излязат от стаята.
            2. Раздай разказчето на останалите в стаята ученици.
            3. Прочети разказчето на глас.Обясни на учениците в какво ще се състои задачата.В стаята влиза първият доброволец(№1) и учителят му прочита разказчето.След това влиза №2 и №1 му разказва какво е чул.  Влиза№3 и №2 му разказва какво е чул.След това влиза №4 и №3 му разказва историйката.Влиза №5 и №4 му разказва чутото.Накрая №5 разказва своята версия пред всички.Всеки трябва да се стреми да разказва възможно най-точно чутото.
            4. Накрая учителят още веднъж прочита разказчето.(обикновено разликата между действителната първоначална история и разказа на последния доброволец е огромна и това предизвиква големи емоции сред учениците)
            5.
Учителят обяснява на учениците защо тази техника се нарича "Клюка". Обръща внимание и на това , че  често в основата на много от конфликтите, които възникват между ученик- ученик, ученик- родител и учител-родител, стои една преиначена информация.Затова е необходимо да се проверяваме  дали това, което разбираме, съответства  на намеренията на  на говорещия- трябва да има обратна връзка.
    А ето и съдържанието на разказчето:
"
Слушай внимателно, тъй като трябва незабавно да отида в болницата.Преди минута позвъних по телефона, от бутката отсреща, на полицията.Казаха, че веднага тръгват.Изчакай ги и им разкажи какво се случи.Влизах в деликатесния магазин, когато се появи този тип.Бягаше и за малко да ме събори.На рамото носеше бяла чанта и ми се струваше, че в лявата ръка държи пистолет.Бе с дънково яке с къси ръкави, с риза на синьо-зелени карета и с дънки с дупка на дясното коляно.Краката му бяха твърде тънки, а коремът му голям.Носеше кръгли очила с телени рамки. Още беше с червени гуменки.Беше плешив и имаше тъмни мустаци.На височина имаше около 1м и 90 см.На възраст трябва да бе на тридесет и няколко години."