От тръстиката до синтезатора

ТЕКСТ

слайд№

Преди началото

1, 2

Историята на музиката започва от историята на човека. Ще се опитаме да се разходим из световния океан на музиката – ще се лутаме в хаос от имена, дати, факти и звучащи спомени.

3

За каква ли не музика от цял свят, от древни до днешни времена, ще става дума в следващите минути. Всички разбираме, невъзможно е да обхванем дори частица от музикалния свят. Защото от времето на първите хора, които са се казвали Адам и Ева, до нашия век са изминали много години.  А може би те са първите музиканти?!

4

Грешите, ако си мислите, че Адам и Ева  се занимават само с бране на ябълки и билки, с труд, за да може да се изхранват, или грижа за продължаване на поколението. За да може да оцелява в каменната ера, човекът измисля оръжия за лов, сечива, с които обработва земята.

5

Музиката става част от всекидневието на прачовеците. Как? От какво се  ражда човешката музика? -  От изразителната реч? От сладкогласните птичи песни? От любовните звуци на животните? От ритмите в труда на тогавашните хора? От сигналите, с които  общуват на далечни разстояния? От магическите заклинания? Ясно е – прачовекът сътворява своята най-ранна музика като наподобява звуци от природата, от живота. 

6

Ето, пред вас са различни предмети. Камък – предмет, доста разпространен и дори полезен.

7

Морска раковина - много красива, изкусно навита къщичка на подводните животинки. Такива раковини често служат за украса в стаите.

7

Лъкът -  страшното оръжие на древните скити и индианците. Но защо той е попаднал в тази пъстра компания? Какво е общото между тези предмети? Те могат да издават звук.

7

Какъв би могъл да бъде първият музикален инструмент? Човекът  започва да произвежда от щяло и нещяло какви ли не дрънкулки, чукала и свирки, т.е. музикални инструменти. Усеща  каква сила крие ритъмът. Светва му , че около него се чуват не само хаотични шумове, а и различни по височина звуци. А и всеки предмет има различен тембър. Какво е тембър ли? Например гласа на мама разпознаваме безпогрешно от гласовете на другите жени. Всеки инструмент си има различен глас, цвят на тона, и по това ние го различаваме от другите инструменти. По тембъра откриваме, че се свири на цигулка, тромпет, на гайда или на кавал и т.н.

Да си представим първобитния човек, клекнал на една пътека и опитващ се да счупи с камък една костилка. Сигурно този звук го  забавлява, тъй като не прилича нито на неговия, нито на звуковете, издавани от животните. А какво може да разкаже простият камък? Хората много отдавна умеят да танцуват. Това са танци-приказки, разказващи за лов или радост от победата над враговете и природата. Тези танци са мно-о-ого продължителни. Древните зрители са същевременно и участници; те са оркестър, съпровождащ танците с ритмични ръкопляскания.  /ІІІ клас пещерняци/

Но, от тези ръкопляскания дланите се зачервяват. Намират изход: взимат два плоски камъка и започват да ги почукват един в друг. Нима това не е оркестър? После опитват да удрят върху опъната за сушене кожа. Оттук до барабана вече не е далеч. А какво става с камъка? Хората забелязват, че колкото по-къс е камъкът, толкова звукът е по-висок. Удрят последователно камъните с каменно чукче. Кажете, не ви ли напомня този инструмент на някой от съвременните инструменти?

8

По-късно човекът започва да употребява различни видове дърво. Намира си две по-малки пръчки, за да може да ги носи със себе си, и ги удря една в друга. И ето …  групата на ударните инструменти се увеличава. Може би първите ударни инструменти са  ръцете и краката. Да, но с тези инструменти не може да се изсвири мелодия.

9

Всички ударни инструменти са много различни по вид и по звук. Между тях има едни, които имат своя тайна. Наричат се тимпани. На тях могат да се свирят различни тонове. Ето как става това. Кожата може да се обтяга ту по-силно, ту по-слабо; от това, както знаем, се изменя и звукът – той  става ту по-нисък, ту по-висок. Тимпаните много добре изобразяват гръм.

10

И така. Тъничкото гласче на звънчето,

12

сухите „дървени” звуци на клавесите,

13

рязкото потракване на чинелите,

14

тържественият звук на гонга,

15

тежките удари на големия барабан

16

звънливото тремоло на малкия барабан

17

и  маракасите,

18

кристалният звук на металофоните – какво разнообразие от звуци и шумове в ударната група инструменти?!

19

Докато свирят металофоните -

19,20,

21, 22

Да си представим, че по време на вечеря, без да иска, първобитният човек духва в една празна кост.

 По-късно пробива в костта дупка и разбира, че тя издава толкова звуци, колкото дупки има по нея. И ето – така се ражда прародителят на духовите инструменти.



23

Те произвеждат звуци посредством вкарване на въздушна струя, въздухът затрептява, удря се в стените на тръбата и тя издава звук. После хората прибавят едно езиче от тръстика. Техниката на духовите инструменти е наистина проста. Делим ги на дървени и медни, според материала от който са направени.Китайски археолози смятат, че са намерили най-стария музикален инструмент в света: инструмент, направен от кост на крило от жерав. Тази пра-прабаба на флейтата е  измайсторена преди 9000 години.





24

Флейтата е инструмент, който се  държи по много интересен начин - не надолу, а встрани, успоредно на земята. Флейтистът долепва устни към страничния отвор и …чуваме пеенето на птиците. На флейтата й е трудно да изпее песен за душата. По-лесно от всичко при нея е да се получи бърза, чиста, звънка и висока мелодия. По-млада сестра на флейтата е флейта-пиколо. Тя е съвсем малка и пронизителна по глас. Свободно се помества в джоба на флейтиста, а когато той свири, дори е трудно да се види що за инструмент има в ръцете.

25

Следващият духов дървен инструмент е обоят. Той е полиран, красив, украсен с блестящи копчета и клапи. Наричат го “певец на женската душа “. Преди концерт обоистът изсвирва тона ла и по него се настройва целият оркестър.

26

Фагот в превод означава снопче пръчки. Понеже бил много дълъг, се наложило да го срежат на две и да долепят двете тръби една до друга. Може да изобрази звук, който сякаш идва много отдалече. Той се слива с всички инструменти. Музикантите го наричат  на шега старик – забавен, смешен, мърморещ.

27

Кларинет в превод от италиански означава “малка тръба”. В неговия глас няма нито капка надменна важност. Но има вълнуващ, мечтателен, притаен  тембър.  Кларинетът-пиколо пък е рязък, насмешлив, заядлив./кларинет/

28

Музикантите наричат следващите инструменти “медта”, което предизвиква мисъл за нещо блестящо. Всички те са достойни внуци на тръстиката и раковината. Сили имат достатъчно. Поискат ли, целият оркестър могат да заглушат. Само че те са много дисциплинирани. Да не забравяме, че от тях са съставени военните оркестри. Техните горди и силни гласове са много необходими на оркестъра.

29

Най-главният инструмент в медната духова група е валдхорната – кротка и нежна, романтична. Тя прониква право в сърцето и нерядко предизвиква сълзи. Ще я познаете по навитото на спирала тяло.

30

Тромбонът е най-старият, по своя външен вид той се отличава от всички останали. Долната част се нарича цуг и той може да се движи нагоре и надолу, няма копчета, няма клапи. Гласът му е силен и мъжествен. А когато свирят два или три тромбона, става застрашително. Но могат да звучат и надуто, самонадеяно.

31

Представете си, че композиторът трябва да изобрази тържествен сигнал. Кой най-добре ще се справи с тази роля? Най-гордият – тромпетът. Обаче лош артист е този, който може да изпълнява една единствена роля. Да заставиш тромпета да бъде нежен е все едно да накараш рицаря в доспехи да изпълнява танц с воал. Нима може властният глас на тромпета да стане смирен? Оказва се, че може, ако си истински виртуоз – майстор на свиренето. /тромпет/

32

Тубата е гръмка, тромава, главният бас в оркестъра, най-мощната. Не само в своята група, но май и в целия оркестър. Та тя е и най-голяма. Наистина и на туба може да се изсвири игрива мелодия – та нали и мечката може да се научи да танцува ръченица?! С тубата завършваме парада на медните инструменти.

33

Въпрос към публиката

34

отговор

35

Инструментът, който се представя

36

Да си припомним една легенда. Малкият бог Хермес откраднал биволите на големия си брат Аполон. Убил ги и  взел от тях няколко черва. След това убил една костенурка и  опънал изсушените черва  върху черупката й като струни. Този инструмент, направен по зловещ начин, Хермес подарил на брат си, за да го омилостиви. За голяма изненада инструментът издал приятни звуци и така му станал любим. Досещате се, че става дума може би  за първия струнен инструмент. 

37

Векове наред са  нужни за да придобият струнните инструменти днешния си вид – с меки извивки и красиви лакирани тела.

38

39

Цигулката и нейните близки роднини се наричат – вие вече знаете – струнни лъкови инструменти, защото звукът на струните се извлича с лък – тънка дълга пръчка, на която са опънати косми от конска опашка. Цигулката – какъв прекрасен и какъв непокорен инструмент, с капризен характер. На нея се свири много трудно.

40

Ако за първи път в живота си вземете в едната си ръка цигулка, а в другата – лък и започнете да теглите лъка по струните, съветвам ви внимателно да се огледате дали няма някой наблизо. Защо ли? Защото едва ли на някого ще е приятно да слуша звуци, подобни на скърцането на несмазани врати или на драскане с нож по стъкло.

41

А цигулката в ръцете на истински музикант звучи особено нежно, като че с теб говори близък, сърдечен приятел. Какво вълшебство е скрито в мъничкото крехко телце! /цигулка/

42



Въпрос към публиката – къде е грешката?

43

Виолата е малко по-голяма от цигулката. Звукът е приглушен, тоновете – по-ниски, но без нея не може в оркестъра.

44

Виолончелото е голямо и се поставя на пода. Звукът му е много красив и мек, то изпълнява мелодии с много чар, с дълбок, плътен като цвета на черно кадифе глас.

45



Контрабасът е най-големият струнен инструмент и на него се свирят най-ниските тонове.

46

С огромната туба от духовите музикални инструменти са си лика-прилика.

47

Арфата е струнен дърпащ музикален инструмент. Всички арфи имат шийка и струни. Арфата се смята за един от най-старите инструменти, след барабаните и тръбите. Тя прилича на триъгълник. В древността арфата е  много ценена, затова само богатите хора свирят на нея.

48



Китарата е струнен дърпащ  инструмент, известен още в Древна Гърция. Има форма на цифрата 8 и най-често е с шест струни. Свири се чрез лявата ръка, която притиска струните към металните пластини на грифа, и дясната, която дрънка по тях, с пръсти или „перо“. Китарите могат да бъдат и електрически. Използват се много в музикалния стил рок.

49

В нашия разказ днес различните инструменти сякаш оживяваха: едни бяха послушни и работливи, други – капризни и самовлюбени. Ние надникнахме в техните души, разбрахме как са направени, каква музика изпълняват, кои са били техните родители. Но има някои инструменти, които и до днес не могат да си намерят семейството. Те са любимци на всички.

50

Роялът! Ето, той стои на сцената. Голям, блестящ и великолепен. В него можете да се огледате като в огледало. Наричат го краля на всички музикални инструменти – клавишен, ударен и струнен. Странно: барабан, лира, и изведнъж до тях – роял. Закрепваме повдигнатия капак и поглеждаме вътре. Охо! Колко много струни! Какъв ти ударен инструмент, щом като в него има струни? Под струните – чукчета. Натискаш клавиша, чукчето подскача и удря по струната. И струната звучи. Дотук с приликата. Има клавиши като на акордеона, струни като виолончелото, но звучи много разнообразно. И е многогласен! 

51

Без думи Цвети, Нешка, Васко, Хриси

52

Органът е велик, голям артист. Стои в дълбочината на сцената, повдига високо своите блестящи тръби. Величествен, строг, но и най-труден за свирене. Вълшебен звук, изпълващ пространствата в концертните зали и църквата. Виждаме клавиатурата и копчетата за управление. Органът е клавишен, но и духов инструмент. В тръбите има канали, по които минава въздух, който се задвижва при натискането на клавиша. Може да звучи като флейта, като обой. На него могат да се изсвирят най-много тонове. Може да свири като цял оркестър.

53

Акордеонът е вид ръчна хармоника. с богати възможности. Състои се от клавиатура за дясната ръка, която има от 22 до 41 бели и черни клавиша, средна част — мях и копчета за лявата ръка за отделни ниски тонове и готови акорди за акомпанимент. Според големината на инструмента те са 40, 60, 80,120 баса. Акордеонът има широко разпространение. /Акордеони/

54

/”Лаленце се люлее”/

55

Музикалните инструменти, които човекът е измайсторил, са безброй и е невъзможно да отделим внимание на всеки един от тях. Но не бива да пропускаме един много важен инструмент, който промени живота ни изцяло. Това е компютърът.

56

Той може да имитира звуци от техниката и природата /пак се върнахме в началото на музиката/, да свири с гласа на всички инструменти, да прави звукови картини, да свири различни песни и танци като цял оркестър.  Но за това му е нужна програма и … ток. Музикалният компютър се нарича синтезатор. /синтезатор/

57

В наше време в музиката навлизат вече какви ли не шумове и звуци, произведени от какви ли не инструменти: пишещи машини, падащи предмети и счупени стъкла, клаксони, телефонни апарати, сигнални камбани, преливане на вода в легени, късане на хартия и всичко, което може да ви побере умът и може да издава звук или шум. Нека да опитаме! /чаши/

58

Най-съвършеният от всички музикални инструменти е човешкият глас. Колко капризен е той. При една лека хрема и вече не може да се използва. А изисква и много грижи. Певците, които са отговорни към гласа си, не си позволяват да пият газирано, да ядат сладолед и всякакви храни, дразнещи гърлото. Трябва да спазват специален режим. Най-високият женски глас се нарича сопран, а най-ниският мъжки – бас. Дано Габриела е в добро здраве, за да ни изпее песента си по най-добрия начин. /Габи/

59

Нашата публика сигурно вече се чуди защо я накарахме да носи инструмент. За да се опитаме да бъдем оркестър. Моля, засвирете! Всички свирят едновременно, а да се слуша е невъзможно. Не, това не е оркестър, това е хаос от звуци! Аха, ще кажете вие, те трябва да свирят едно и също. /опитваме някакъв ритъм/ Може и така, но… нещо липсва. Липсва книгата … /прекъсва/ Каква книга! Това да не е приказка?! 

60

Книгата с нотите – партитурата. Музикантите не четат думи, а ноти. Това е тяхната азбука. А кой измисля нотите?Мисля, че гърците. Чрез нотите музиката се съхранява през вековете.А преди тях не го ли правят асирийците?

61

Няма да влизам в спорове. Да чуем Приказка за нотите. Режисьор е ключът Сол. В главните роли – веселите-тъжни ноти.      /ПЪРВИ КЛАС/ Познавам едно момиченце на име Рени. То е весело и безгрижно като малко врабче. Сутрин, щом се събуди, Рени отваря очи и запява: „Ре-ре-ре-е”./свири/ Една сутрин Рени пеела своята песен и изведнъж чула зад гърба си глас: „Ти ли си, Ре? Знаеш ли откога те търся? Приятно ми е – аз съм Мими – за кратко - Ми”. /свири/

Рени и Мими едва дочакали да се съмне, излезли на улицата и запели своята песен. Изведнъж от близката градинка дотичало още едно момиченце. „Вие сигурно сте моите сестрички! Аз съм Дора – на галено – До. А отсреща е „Нашата къщичка за ноти.Разходили се Рени, Мими и Дора, порадвали се на цветята и с песен се отправили към Къщичката на нотите. Но тук ги очаквала най-голямата изненада – на прага ги посрещнали сестричките Фани и Солина. „Хайде, откога ви чакаме”.На другата сутрин Дора, Рени, Мими, Фани и Солина отново тръгнали на път. Но в къщичката на нотите все още имало празни места. А къде ли са другите сестрички? И ето че от един балкон някой нежно припявал: „Ла, ла, ла-а.” Разбира се, аз съм Лалка – с артистичното име Ла! Музикалната компания се озовала в сграда, в която се провеждал конкурса „Пулсиращи ноти”. Тозчас вратата на огромна зала се отворила и от нея изхвръкнало едно талантче. „Сия!” – извикали всички в хор. Си, си /свири/ – каза комисията. Сигурно съм пяла с много силен глас. Вече съм приета. Ще стана звезда! А ти кой си?Ключът сол. Аз отключвам нотите, за да могат да пеят.

Събрали се всичките ноти и започнали да си разказват за своя живот – тъжен и весел, бурен и лек. А тоновете, излизащи от коремчетата им,  разказвали, разказват, ще разказват…

62

/ „Нотите” свирят…”Ключ към песните

63

Всеки музикален инструмент си има свой характер. Всички свирят различно, но тези различни музики никога не си пречат една на друга. Едни свирят главната мелодия, други я украсяват, подпомагат и целият оркестър свири в съгласие. Но, кой липсва? Някой трябва да ръководи музикантите? Досещате ли се кой е той?.......

64

Да, диригентът. Той следи всички да започват да свирят навреме и красиво, в едно и също темпо. Вижте как диригентът изведнъж застава с лице към оркестъра, поздравява, взема тъничката диригентска пръчица, вдига я …

Настъпва тишина. Точен жест и начало! Такт след такт, диригентът проверява свиренето на оркестъра, като се стреми към истинско майсторство и красота.

65

/”Нашият оркестър” – І - ІІІ клас/

66

Големи усилия са необходими, за да придобият инструментите днешния си вид.  Прачовекът открива всички звуци, създава песента и изработва познатите ни днес музикални инструменти, разбира се, в прост вид. И днес, след толкова години хората продължават да произвеждат музикални инструменти - струнни, духови, ударни, клавишни,  а през миналия 20-ти век  - и електронни.Аз лично малко се уморих. От толкова много звуци главата ми вече бръмчи. А разказът за музикалните инструменти няма край…Повече за тях ще научите, ако внимавате в час, ако следите музикалните предавания  и класации по телевизията, радиото, Интернет, ако разлистите музикалните енциклопедии и книги. Дано да сме предизвикали вашия интерес.

67

68

69

70

За вас днес работиха първокласниците и третокласниците, които обичат музиката и знаят вече много за това изкуство. До нови срещи!

71