За децата, съда и образованието

Миналата седмица нашумя случаят с децата в Асеновград. За съжаление нямам време да търся линк към случая. Ако някой намери такъв, моля в коментар долу да го добави, за да бъдат информирани всички.

 Тази сутрин по Нова телевизия имаше интервю с бащата, както и с министър Тачева, от което се разбира, че българският съд е постановил децата да се върнат в Полша, като не е взел предвид някои документи, предоставени от бащата, а се е съобразил единствено с предходно решение на полския съд. Българският съд не е мислил, не е анализирал ситуацията, а взема решение единствено с идеята да не противоречи на друга страна членка на Европа. Случаят се оказва граничен, при това майката е губила дела в Полша, но нашият съд решава в полза на другата страна. Това е знак за слабата юридическа подготовка на правораздавателите (освен всичко друго).

        Твърдо съм убедена, че голяма част от нелепите решения в различни сфери на обществения живот се вземат от хора, получили образованието си в новопоявилите се университети или в стари университети, но с нови факултети, където преподават не най-добрите специалисти в съответната област. Всички знаем, че в повече от две трети от новите университети и специалности в старите подготовката е съмнителна. Това явление се отразява върху целия ни живот, но обществото ни все още не го осъзнава.

        Смятам, че би било добре да разберем кой университет са завършили работилите по случая с децата от Асеновград: съдии, следователи, психолози, служители на Детска педагогическа стая.

        Добре би било да популяризираме сред обществото мястото, от което са получили дипломите си купищата непрофесионално действали служители във всички  сфери. Така обществото ще се ориентира в грамадата университети у нас, а и по-лесно ще се убеди в смисъла на образованието и в необходимостта от сериозна научна подготовка на студентите.

        Как ще получим информация за дипломите, не зная и затова се обръщам към блога. Надявам се да обсъдим идеята сериозно, да вземем някакво решение и наистина да действаме.