Проект на КТД в системата на народната просвета

ПРОЕКТ!

КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

Днес, .............2014 година, в съответствие с чл. 51 „б” от Кодекса на труда между:

Министерство на образованието и науката, представлявано от проф. д-р Анелия Клисарова - министър на образованието и науката, наричано по-нататък „МИНИСТЕРСТВО”, Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), представляван от Самуил Шейнин - председател, Сдружение на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ), представлявано от Стефанка Балева - председател, наричани по-нататък „РАБОТОДАТЕЛИ”,  и Синдикат на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България, представляван от д. ик. н. Янка Такева - председател, Синдикат „Образование” към Конфедерацията на труда „Подкрепа”, представляван от Юлиян Петров – председател, Независим учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България, представляван от Аспарух Томов - председател, наричани по-нататък "СИНДИКАТИ", се сключи настоящият договор за следното:

                                          І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Страните по Колективния трудов договор (КТД) се задължават в хода на социалното партньорство да проявяват взаимно уважение, зачитане и съгласуване на интересите си за осигуряване на необходимите условия за функциониране на системата на народната просвета.

Чл. 2. В този договор държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена се наричат за краткост „учебни звена“, а работещите в тях – „работници и служители“.

               ІІ. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙСТВИЕ

Чл. 3. Предмет на настоящия КТД са въпросите на трудовите, осигурителните и социалните отношения и на жизненото равнище, които не са уредени с повелителни разпоредби на Кодекса на труда (КТ) и подзаконовите нормативни актове.

 Чл. 4. Настоящите договорености са минимални и имат задължителен характер за работниците и служителите, членове на синдикалните организации и за работодателите, членове на организациите на работодателите - страни по договора.

Чл. 5. С колективни трудови договори на равнище, по-ниско от отраслово, могат да се договарят по-благоприятни условия за работниците и служителите от установените в този договор.

Чл. 6.Работниците и служителите, които не членуват в синдикатите - страни по договора, могат да се присъединят само към сключения от техния работодател КТД в учебното звено при условия и ред, определени от страните.

 

 

IIІ. ТРУДОВА ЗАЕТОСТ, ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ

Чл. 7. МИНИСТЕРСТВОТО, РАБОТОДАТЕЛИТЕ И СИНДИКАТИТЕ обсъждат и работят по въпросите, свързани с финансовото осигуряване на:

  • изпреварваща професионална квалификация на учителите, които ще преподават новото учебно съдържание;
  • изграждане на система за квалификация и кариерно израстване на педагогическите специалисти;

- допълнителна квалификация на педагогическите специалисти за изграждане на умения за работа по проекти и програми в системата на образованието;

- утвърждаване и развитие на наставничеството с цел оказване на методическа подкрепа на новоназначени и млади учители и директори;

- поддържане и повишаване професионалната квалификация на работниците и служителите.

Чл. 8./1/ МИНИСТЕРСТВОТО информира социалните партньори за предстоящите промени в училищната мрежа и осигурява обсъждането им в отраслов съвет.

           /2/1. Министерството, съвместно със социалните партньори, да разработи и утвърди критерии и статут за „защитена ДГ“.

    2.Министерството да изготви списък  на защитени ДГ и го предложи на МС за утвърждаване..

              /3/ Министерството, съвместно с социалните партньори, да изготви проект за промяна  на Наредба 3, съгласно която да бъде изравнена минималната норма преподавателска работа за различните специалности на 648 часа годишно.

Чл.9. При структурни промени МИНИСТЕРСТВОТО предоставя на РАБОТОДАТЕЛИТЕ И СИНДИКАТИТЕ разчети за броя на оставащите без работа учители и възможностите за допълнителна квалификация с оглед пренасочването им в системата на народната просвета.

      Чл. 10./1/ При прекратяване на трудовите правоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 2 и т. 3 от КТ, в рамките на утвърдената численост на персонала, РАБОТОДАТЕЛИТЕ спазват следните условия:

           1. Информират СИНДИКАТИТЕ за:

  • причините и необходимостта от намаляване числеността на персонала;
  • броя и длъжностите, подлежащи за съкращение по категории персонал, професии и специалности;
  • възможностите за пренасочване на освободения персонал.

             2. Поканват синдикатите за изработване на критерии за подбор.

      3.Не прекратяват трудовите правоотношения на работници и служители в трудоспособна възраст, ако по същите специалности има работни места, които се заемат от пенсионери.

      4. Прекратяват трудовите правоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 2 и 3 от КТ с работници и служители, членове на синдикатите - страна по договора, след предварително съгласие на съответната синдикалната организация в учебното звено.

    Чл. 11. СИНДИКАТИТЕ се задължават в срок до седем работни дни да изразят мнение по чл. 10.т. 4.

    Чл. 12/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ запазват работните места на правоспособни учители с безсрочни трудови договори, за периода, за който са назначени за временно изпълняващи длъжността „директор“ на учебно звено.

           /2/. Работодателите не сключват трудови договори с външни лица за длъжности, за които има учители с непълна норма преподавателска работа.

    Чл. 13. РАБОТОДАТЕЛИТЕ отправят покана до СИНДИКАТИТЕ при разработване на следните документи:

    -  правилник  за вътрешния трудов ред;

  • вътрешни правила за работната заплата;
  • правилник за дейността на училището;
  • график за ползване на платения годишен отпуск от работниците и служителите;
  • правилник за безопасни условия на труд и учене;
  • план за квалификационната дейност;
  • етичен кодекс;

    - критерии по Раздел ІV от Наредба № 1 от 04.01.2010 г. за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета – за постигнати резултати от труда на педагогическия персонал;

  • критерии за заемане длъжността „главен учител”.

    Чл.14. (1) СИНДИКАТИТЕ и работодателите започват процедура по  сключване на нов КТД с  внасянето на проект на КТД от синдикатите три месеца преди изтичане срока на стария КТД.

               (2) При отсъствие на КТД в учебното звено процедурата започва до един месец след началото на учебната година с  внасянето на проект на КТД от синдикатите.

    Чл. 15. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и СИНДИКАТИТЕ създават условия за информиране на работниците и служителите за настъпилите изменения в нормативните документи за системата на народната просвета, както и такива отнасящите се до трудовите и осигурителните отношения на работещите в системата.

    Чл. 16 (1) МИНИСТЕРСТВОТО обсъжда с РАБОТОДАТЕЛИТЕ и СИНДИКАТИТЕ проекти за промени в нормативните актове, както  и проекти на нови нормативни актове, отнасящи се до системата на средното образование и осигурява обсъждането им в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

            /2/. МИНИСТЕРСТВОТО предоставя на СИНДИКАТИТЕ и РАБОТОДАТЕЛИТЕ информация за промените в училищната мрежа при поискване.

    Чл. 17.МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ предоставят на СИНДИКАТИТЕ информация, свързана с:

    - изпълнението на бюджета по параграфи, с обяснителни бележки;

    -прилагането на Наредбата за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета;

    - социалните плащания;

    - длъжностните щатни разписания, без лични данни.

    Чл. 18. При възлагане на преподавателска работа на външни лица с намалена норма преподавателска заетост работодателите сключват задължително трудови договори .

    Чл. 19. В случаите, когато членове на СИНДИКАТИТЕ – страна по договора, работят с договор за заместване, след освобождаването на мястото от титуляра, се ползват с предимство при сключването на трудов договор.

    Чл. 20. За работниците и служителите в системата на народната просвета, членове на синдикалните и работодателски организации, страни по договора срокът на предизвестие при прекратяване на трудовите правоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 1 – 3 от КТ е три месеца.

     

    IV. ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ.

    Чл. 21. Работната заплата на персонала в системата на народната просвета се определя в съответствие с наредба на Министерството на образованието и науката, КТД за системата на народната просвета и Вътрешните правила за работната заплата в учебното звено.

    Чл. 22. Структурните елементи на брутната работна заплата се индексират съобразно политиката по доходите, договореностите на отраслово равнище и на ниво учебно звено в рамките на годишния бюджет на звеното. 

    Чл. 23. Работниците и служителите от системата на народната просвета,членове на страните по договора, получават допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в размер на не по-малко от 1,3 на сто от основното месечно трудово възнаграждение.

     

    Чл. 24. Увеличението на работните заплати на заетите в учебните звена се извършва в срок и размер, определени при условията и по реда на постановление на Министерския съвет, Наредба на Министерството на образованието и науката, КТД и вътрешни правила за работната заплата.

    Чл. 25.МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ, при определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се заплаща допълнително трудово възнаграждение, зачитат изцяло за придобит трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, придобития трудов стаж до 01 юли 2007 година по трудово или служебно правоотношение.

    Чл. 26. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ зачитат трудовия стаж, придобит след 01 юли 2007 година в друго предприятие на сходна или със същия характер работа или професия, съгласно чл. 12, ал. 4 от Наредба за структура и организация на работната заплата както следва:

    - за педагогическия персонал – в съответствие с чл. 19, ал. 1 – 4 от Наредба за пенсиите и осигурителния стаж, както и в други отрасли и дейности по специалността от висшето образование с придобита образователно-квалификационна степен „магистър” или „бакалавър” и „професионален бакалавър по...”, която ползва като учител;

    - за непедагогическия персонал – съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите в Република България.

    Чл. 27. Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, КТД или на вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от КТ, към възнаграждението за отпуск се доплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

    Чл. 28.  (1) За системата на народната просвета, считано от 01.07.2014г., основните работни заплати се увеличават с не по-малко от 5%;

                 (2)Минималните основни работни заплати на педагогическия персонал се определят, както следва:

    1. Педагогически специалисти с ръководни функции:

    - директори – 700 лв.;

    - помощник-директори –640 лв.;

    2. Педагогически специалисти:

    - младши учител, младши възпитател -550ЛВ

    - учител, възпитател и приравнените към длъжността „учител -550

    - старши учител и старши възпитател –  570лв

    - главен учител и главен възпитател –- 600лв.

                (3) Минималните основни месечни работни заплати на непедагогическия персонал при нормална продължителност на работното време се определят:

    1. за длъжности, неизискващи професионална квалификация – не по-малко от минималната работна заплата;

    2. за длъжности, изискващи квалификация и образователен ценз – не по-малко от 120 % от минималната работна заплата;

     /4/. За работници и служители, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора, се изплаща обезщетение в следния размер:

    1.  На основание чл. 222, ал. 1 от КТ – брутното трудово възнаграждение за срок от три месеца;

    2.  На основание чл.222, ал.3 от КТ - 20 брутни работни заплати.

    Чл. 29. Социалните партньори отстояват увеличаване на ЕРС при подготовката на проекта за всяка бюджетна година както следва:

  • за 2015 г. – не по-малко от 15%;
  • за 2016 г. – не по-малко от 18 %.

     Чл. 30. При определяне на индивидуалната основна работна  заплата, задължително се отчитат:

    - образователно-квалификационната степен;

    - квалификацията и професионалния опит;

    - придобит на учителска, възпитателска или приравнена към тях  длъжност. 

    Чл. 31. Директорът определя индивидуалните работни заплати, спазвайки вътрешните правила за работна заплата и КТД, приети на национално ниво и учебни звена.

    Чл. 32. РАБОТОДАТЕЛИТЕ планират в годишния бюджет на учебното звено допълнително трудово възнаграждение за работещите в системата на средното образование, разделено до три плащания, съгласно вътрешните правила за работните заплати на учебното звено.

    Чл. 33. Годишните средства за квалификация на педагогическите специалисти се определят в размер не по-малък от 1 на сто от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал и се предоставят за включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително обсъждани на педагогически съвет със социалните партньори и утвърдени от директора.

     34. /1/. Страните по този договор се споразумяват минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения да бъдат, както следва:

    /2/. За по-висока лична квалификация:

     1. За професионална-квалификационна степен:

          а/ за V ПКС - 20 лв.;         б/ за IV ПКС - 25 лв.;       в/ за III ПКС - 30 лв.;     

          г/ за II ПКС -  65 лв.;       д/ за I ПКС -   85 лв.

            2. За директори, учители и възпитатели в специални училища (дефектология) и ресурсни центрове - 20лв.

            3. За преподаване учебни предмети на чужд език, без учебния предмет "чужд език" -25лв.

            4.За образователна и научна степен „доктор“ или  за научна степен „доктор на науките“,  свързана с изпълняваната работа:

    100 лв. – за „доктор“;

    120 лв. - за  „доктор на науките“

                            /3/ МИНИСТЕРСТВОТО да осигури допълнително целево финансиране за стимулиране на учебните звена според броя на педагогическите специалисти , притежаващи ПКС и научна степен, като разпределението на спредствата стане по разработени от МИНИСТЕРСТВОТО и съгласувани със социалните партньори методика и схема.

     (4)Когато има правно основание за плащане едновременно на допълнително трудово възнаграждение за по-висока лична квалификация за професионално-квалификационна степен и образователна и научна степен "доктор" или "доктор на науките", на лицето се заплаща по-благоприятното допълнително трудово възнаграждение.

     /5/ За работа при тежки или утежнени условия за персонала, работещ в специалните училища и специалните детски градини:

            а/ възпитателни училища-интернати и училища към местата за лишаване от свобода – не по-малко от 16 на сто от минималната основна работна заплата за съответната длъжност;

    б/ училища-интернати и детски градини за деца и ученици с нарушено зрение и увреден слух – не по-малко от 12 на сто от минималната основна работна заплата за съответната длъжност;

    в/ социално-педагогически интернати – не по-малко от 10 на сто от минималната основна работна заплата за съответната длъжност;

    г/ оздравителни училища и детски градини, училища и училища-интернати за ученици с умствена изостаналост, болнични училища, специални детски градини за деца с умствена изостаналост – не по-малко от 4 на сто от минималната основна работна заплата за съответната длъжност.

     /5/. Учебен час над минималната норма задължителна преподавателска работа (лекторски час) на педагогическия персонал се заплаща, както следва:

    а/ за учител с висше образование и образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“ – не по-малко от 7лв.

    б/ за учител с висше образование и образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър по ...“ – не по-малко от 6лв.

    в/ за учител със средно образование – не по-малко от 4,50лв.

    г/ Възнаграждението за взетите лекторски часове се изплаща до края на месеца, следващ този, през който са изработени.

     /7/. За водене на задължителната  документация, за консултиране на родители, деца и ученици се изплаща допълнителното трудово възнаграждение в следния размер:

    1.На класните ръководители в училищата - 30 лв. месечно;

    2.На учителите в ДГ, ОДЗ и ПДГ - 30 лв. месечно.

     /8 /. Право на безплатна храна в размер на 2,50 лева дневно имат:

                1. непедагогическият персонал в детските градини;

                2. работещите в кухните към столовете на училищата и интернатите, когато са на щат към съответното училище или интернат;

     /9/. На педагогическите специалисти, извършващи допълнителна работа извън преките задължения, се заплаща допълнително като лекторски часове, както следва:

    1. За проверка на изпитни материали от външно оценяване и олимпиади:

    -за текстова писмена работа - 0,3 часа;

    -за комбиниран тест с избираеми и свободни отговори - 0,2 часа;

    -за тест само с избираеми отговори - 0,1часа;

    2.За изпитване на един ученик във формите на задочно,  кореспондентско, индивидуално или самостоятелно обучение:

    - председател на комисия – 0,3 часа;

    - член на комисия – 0,2 часа;

    - провеждане на консултации със задочници – 1 час;

    3.За провеждане на държавен изпит по практика за придобиване на степен  на професионална квалификация по специалност:

    - председател на комисия – 8 часа;

    - член на комисия – 5 часа;

    - проверка на една писмена работа на ученик от държавен изпит по теория за придобиване на степен на професионална квалификация по специалност или професия – за всеки преподавател – 0,5 час.

    Чл. 35. РАБОТОДАТЕЛЯТ заплаща допълнително възнаграждение в размер не по-малко от 70 на сто от основната работна заплата на замествания работник или служител, на замествaщия /щите, който, /които/ освен своята работа или дейност работи/работят по вътрешно заместване при условията на чл. 259 от КТ.

    Чл. 36 /1/. Директорите на учебни звена на делегиран бюджет предоставят тримесечно на общото събрание на работниците и служителите и на настоятелството  информация за изпълнението на бюджета на учебното звено по параграфи, подпараграфи и конкретни дейности.

    /2/. Данните за изпълнението на бюджета на учебното звено следва да бъдат пълни, ясни и разбираеми, като включват изразходваните средства за работни заплати и осигуровки, за социални плащания и издръжка, придружени с обяснителни записки.

    /3/. Информацията трябва да бъде съпоставима с утвърдения бюджет на учебното звено за годината. Същата следва да съдържа данни за извършените промени по бюджета през периода, в т.ч. и за вътрешно компенсирани промени, както и информация за неразплатени разходи на училището при наличие на такива и възможностите за финансовото им осигуряване, чрез оптимизиране на разходите за годината.

    /4/. Копие от информацията по ал. 1 се предоставя на председателите на синдикалните организации, страни по договора, три дни преди провеждане на общото събрание.

     

    V. РАБОТНО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ.

    Чл. 37. Разпределението на работното време, графиците за работа на смени, условията и реда за полагане и за заплащане на нощен и извънреден труд и отчитането на работното време се уреждат с КТ и Правилника за вътрешния трудов ред на всяко учебно звено, който се обсъжда и приема съгласно чл. 37 и чл. 181 от КТ.

    Чл. 38. Работното време на педагогическите специалисти по време на учебните занятия включва: изпълнението на възложената преподавателска норма, участие в педагогически съвети, в работата на методически обединения, консултации на ученици и родители, родителски срещи и изпълнение на други задължения по длъжностна характеристика, както и самоподготовката, която се осъществява в предпочитана от учителя среда.

    Чл. 39. Целодневният режим на обучение и възпитание на учениците се осъществява от двама учители или от учител и възпитател в рамките на минималната задължителна норма преподавателска работа.

    Чл. 40./1/. На основание чл.156а от КТ, за членовете на синдикатите и на организациите на работодателите, страни по договора, се определят по-големи размери на отпуски по чл. 155 и 156 от КТ, както следва:

     1. Размерът на основния платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 4 от КТ се определя на 28 работни дни;

     2. Работници и служители от непедагогическия персонал със загубена работоспособност 50 и над 50 на сто имат право на основен платен годишен отпуск в размер на не по-малко от 34 работни дни;

     3. Размерът на удължения платен годишен отпуск по чл. 155, ал. 5 от КТ и чл. 24, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските за педагогическите кадри се определя общо на 56 работни дни;

     4. Допълнителен платен годишен отпуск по чл. 156, т. 2 от КТ – не по-малко от 8 работни дни. Списъкът на длъжностите, за които се установява ненормиран работен ден, се определя от РАБОТОДАТЕЛИТЕ и СИНДИКАТИТЕ в съответствие с чл. 139а от КТ.

    Чл. 41. При ползване на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ на работниците и служителите, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора, се изплаща възнаграждение от работодателя по реда на чл. 177 от КТ.

    Чл. 42. На основание чл. 168 от КТ, на работници и служители, членове на синдикалните и на работодателските организации, страни по договора, се предоставя допълнителен платен отпуск както следва: с две деца до 18-годишна възраст – 4 работни дни, а с 3 и повече деца до 18-годишна възраст – 6 работни дни платен отпуск за всяка календарна година.

    Чл. 43. При условията на т. 42 право на този отпуск има работник или служител, който вместо майката се грижи за отглеждането на детето.     

    Чл. 44. Работник или служител, член на организация РАБОТОДАТЕЛИТЕ и на СИНДИКАТИТЕ, страна по договора, който учи със съгласието на своя работодател в средно или висше училище без откъсване от работа по специалност, приложима в учебното звено, ползва платен отпуск за обучение съгласно чл. 169 и чл. 170 от КТ.

    Чл. 45. РАБОТОДАТЕЛЯТ може да разреши платен служебен отпуск по смисъла на чл. 161 от КТ за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Отпускът се разрешава при условие, че квалификационната форма е свързана с изпълняваната длъжност.

    Чл. 46/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и СИНДИКАТИТЕ, на основание чл. 173, ал. 1 от Кодекса на труда, съвместно изготвят графика за ползването на платените годишни отпуски за календарната година на работниците и служителите на ниво учебно звено.

    /2/. В началото на учебната година работодателят задължително прави промяна в утвърдения график за ползване на платения годишен отпуск за включване в него на новоназначените учители и възпитатели.

    /3/. Промените в графика за ползване на платения годишен отпуск се извършват по реда на ал. 1

    VI. ОСИГУРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ.

     

    Чл. 47.(1) РАБОТОДАТЕЛИТЕ и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити осигуряват ежемесечно средства за фонд „Социално-битово и културно обслужване“ в размер на 3 на сто от средствата за работна заплата.

                (2) Редът за разпределение за ползване на средствата за фонд „Социално-битово и културно обслужване“ се определя от общото събрание на работниците и служителите в учебното звено.

                  (3) Министерството и работодателите да осигурят ваучери за храна на стойност 60 лв. месечно на лице за членовете на синдикатите и работодателските организации, страни по договора.           

    Чл. 48/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити изплащат транспортните разноски на пътуващите учители в размер на 85 на сто от стойността на абонаментните карти или билетите, в съответствие с Постановлението за изпълнението на държавния бюджет на Република България.

               /2/ Министерството да утвърди до април 2014г. Наредба за превозните разноски на учителите, която да влезе в сила от 01.01.2014г.

    /3/. Транспортните разноски се изплащат за времето, когато работещите са били на работното място.

    Чл. 49/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити осигуряват средства за представително облекло на работници и служители, педагогически специалисти, членове на синдикатите и работодателите, страни по договора, в съответствие с Наредба № 1 от 09.04.2012 г. за представителното облекло на лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена в размер не по-малък 380 лева.

    /2/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити осигуряват безплатно работно облекло на работници и служители, в съответствие с Наредбата за безплатното работно и униформено облекло и в размер  не по-малък от минималната работна заплата за страната.

    VII. УСЛОВИЯ ЗА СИНДИКАЛНА ДЕЙНОСТ И ЗА РАБОТА НА СЪВЕТИТЕ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО.

    Чл. 50./1/. В съответствие с чл. 46 от КТ за осъществяване на синдикална дейност МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ осигуряват безвъзмездно необходимите материални условия на СИНДИКАТИТЕ – помещения, ползване на размножителна техника, компютри, интернет, материали и други, необходими за осъществяване на техните функции.

    /2/. МИНИСТЕРСТВОТО осигурява безвъзмездно необходимите материални условия на РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ – помещения, ползване на размножителна техника, компютри, интернет, материали и други, необходими за осъществяване на техните функции.

    Чл. 51/1/. За осъществяване на синдикална дейност в една календарна година се ползва платен отпуск по чл. 159 от КТ в размер, както следва:

                    а/ председател и секретар на организацията в учебното звено - по 64 часа;

    б/ председател и секретар в общинско ръководство- по 96 часа;

    в/ председател и секретар в регионално ръководство - по 104 часа;

    г/ нещатни членове на национално ръководство, национални професионални секции и националните контролни органи - 128 часа.

    /2/. При ползване на отпуск по чл. 159 от КТ и чл. 49 и 51 от КТД, от  работниците и служителите, членове на синдикалните организации и на работодателите, страни по настоящия договор, на заместващите ги може да се изплаща възнаграждение по мярка „Без свободен час” от Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”.

    /3/. За осъществяване на задачи с обществено значение по чл. 161, ал. 1 от КТ – участие в мероприятия на СИНДИКАТИТЕ и националните им ръководства, обучения, митинги и протестни действия и др., синдикалните членове ползват платен служебен отпуск в размер на 40 часа за една календарна година.

    Чл. 52/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ изпълняват задълженията си спрямо синдикалните организации за осигуряване условия за синдикална дейност след представяне на удостоверение за легитимност, издадено от упълномощените органи на СИНДИКАТИТЕ – страна по договора.

    (2). Удостоверенията по т. 52.1 се представят съгласно решенията на ръководните органи на синдикатите и в случай на промяна на субекта, представящ синдикалния орган.    

    Чл. 53. За изпълнение на задачи, свързани с дейността на организациите на РАБОТОДАТЕЛИТЕ – страна по договора, и за участие в работата на отрасловия и общинските съвети за тристранно сътрудничество, членовете им ползват платен служебен отпуск по чл. 161, ал. 1 от КТ в размер, както следва:

  • 40 часа за член на организация на съюза;
  • 64 часа за изборна длъжност в общинско ръководство на съюза;
  • 96 часа за изборна длъжност в областно ръководство на съюза;

-128 часа за изборна длъжност в националното ръководство на съюза.       

 Чл. 54. При възникване на конфликти или при констатирани нарушения на нормативната уредба социалните партньори предоставят информация един на друг и си съдействат за разрешаването им.

                           VIII. УСЛОВИЯ НА ТРУД

Чл. 55. Страните по настоящия договор се задължават съвместно да съдействат за осигуряването на здравословни, безопасни и хигиенни условия на труд.

Чл. 56. МИНИСТЕРСТВОТО организира обучение по охраната и хигиената на труда и създаване на безопасни условия на труд на директорите и председатели на синдикални организации в учебните звена от системата на народната просвета.

Чл. 57. МИНИСТЕРСТВОТО, РАБОТОДАТЕЛИТЕ и СИНДИКАТИТЕ обединяват усилията си за осигуряване на допълнителни средства за подобряване на материално-техническата и дидактическата база, необходима за учебно-възпитателния процес.

Чл. 58. В съответствие с чл. 17 от Наредба № 3 от 19 април 2001 г. на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването за минималните изисквания за безопасност и опазване здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място, работодателят изготвя списък на работещите в учебното звено, които имат право на специално работно облекло и лични предпазни средства и ги осигурява извън средствата по чл. 48 от настоящия КТД и запознава синдикалната организация.

Чл. 59/1/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ сключват договор с лицензирана служба по трудова медицина за извършване на наблюдение, анализ и оценка на здравното състояние във връзка с условията на труд на всички работещи.

/2/. РАБОТОДАТЕЛИТЕ чрез службите по трудова медицина осигуряват периодични медицински прегледи на работещите.

Чл. 60. Страните по договора поемат задължение да предложат и отстояват пред Министерството на здравеопазването проект за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 17 април 2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училища и Наредба № 24 от 2006 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия.

Чл.61. МИНИСТЕРСТВОТО, СИНДИКАТИТЕ И РАБОТОДАТЕЛИТЕ, кандидатстват с проекти по оперативните програми на Европейския съюз за финансиране на национално изследване на заболеваемостта на учители и ученици и факторите, които им влияят.

Чл. 62. На работници и служители, положили труд в почивни и празнични дни, се заплаща трудово възнаграждение за извънреден труд в размери определени в чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3 от КТ.

                                  IX. ДРУГИ УСЛОВИЯ.

Чл. 63. С наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за работни заплати в системата на народната просвета да се отразят договорените в настоящия КТД стойности на основните работни заплати и допълнителни възнаграждения.

Чл. 64. Настоящият КТД влиза в сила от деня на подписването му и е валиден за две години.

Чл. 65. Изменения и допълнения на КТД се извършват по реда на неговото сключване с подписване на допълнително споразумение (анекс). Всяка от страните по КТД може да предложи неговото изменение и допълнение.         

Чл. 66. В изпълнение на чл. 53, ал. 3 и 4 от КТ страните вписват този договор в Изпълнителната агенция – „Главна инспекция по труда“ в седемдневен срок от подписването му.

Чл. 67. Страните по този КТД се задължават да създават необходимата организация и механизми за изпълнение на постигнатите договорености.

Чл. 68. СИНДИКАТИТЕ се задължават да не предприемат стачни действия по изпълнените договорености от този КТД.

Чл. 69. Страните се задължават да запознават работниците и служителите в учебните звена с настоящия КТД и допълнителните споразумения към него и да им предоставят екземпляри от тях.

Настоящият договор се изработи в 7 /седем/ еднакви екземпляри - по един за всяка от страните и един за ИА „Главна инспекция по труда”.

МИНИСТЪР НА  МОН :                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ:

/ ПРОФ.Д-Р АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА /                                     / Д.ИК.Н.ЯНКА ТАКЕВА /

 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СРСНПБ:                    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СО КЪМ  КТ ПОДКРЕПА“:

       / САМУИЛ ШЕЙНИН /                                                    / ЮЛИЯН ПЕТРОВ /

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДСОРБ:                             ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НУС:

      / СТЕФАНКА БАЛЕВА /                                            / АСПАРУХ ТОМОВ /