16 май - Ден без насилие в обществото

Здравейте, колеги! Радвам се да споделя с Вас една инициатива на моите ученици, чието техническо изпълнение стана възможно благодарение и на Вашия безрезервно споделен опит.

В края на месец април, 2010 г. с учениците ми приключихме работа над проект "Гласът на децата срещу насилието”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Цел на проекта: Да се подобри общуването между децата в 4 училища в Хасково и Свиленград чрез използване на нетрадиционни техники за справяне с агресията с активното участие на самите деца.

 В рамките на проекта в училищата си учениците изградиха символични стени срещу насилието. На тях всеки желаещ получи възможност: да запише или нарисува своето виждане относно причините за агресивно поведение сред децата; да предложи идея за справяне с агресията и подобряване на междуличностните отношения. 

 С част от детските гласове за толерантност и ненасилие, записани върху „Стената”, по-големите ученици изработиха и отпечатаха цветни стикери, които разпространиха в Хасково и региона на 16 май – Ден срещу насилието в обществото.

Те създадоха и електронна книжка с послания за ненасилие. Привлякоха към каузата си  връстници извън пределите на своето училище,  препращайки си книжката на принципа „Предай нататък...” чрез  skype”, i-mail, Facebook.

Книжката можете да видите ето тук: http://en.calameo.com/read/00023428310ec4d4213a8

  С децата ще бъдем много радостни, ако и Вие се включите в нашата инициатива като помогнете детските гласове за ненасилие да достигнат до повече хора.