avatar

Рицaр джедай - новата световна религия?!

Ако Джордж Лукас е правил „Междузвездни войни” със съзнанието, че това ще бъде един от най-великите продукции в историята на киното, едва ли щеше да се получи подобна комерсиализация. За много хора филмът не е само нов начин на правене на филми, той е религия. Буквално! През 2001 година Барни Джоунс, живущ в Лондон, решава, че в лентата има много повече от фантастична футуристична история. Той вижда дълбока философия и общочовешки послания. Като прибавим към всичко това и факта, че тази философия си има цяла гама от мистики и обяснения за „битието” налице излиза идеята, че джедайството си е цяла религия. Така е основана Църквата на джедаите. Вярващите вярват, колкото и православните, колкото католиците или протестантите. Те са далеч от мнението, че Джордж Лукас е някаква форма на Христос или Господ в изкуството. За тях тази религия съществува откогато съществува и света.

Основния стълб на джедайската религия естествено е пълният контрол върху баланса на силата. Изчистване на тъмните сили и живот в хармония. Това е някаква съвременна кинематографична версия на нирваната на Буда. Ако не е и по-велико като дело.

Ако в България не можем да накараме православните да бъдат православни, то не си мислете, че Църквата на джедаите се състои от няколко десетки фена на великия филм. Истински вярващите в пътя на Йода са много, стотици хиляди. Според едно проучване, при преброяване на населението на Англия преди няколко години, всеки седми е обявил, че проповядва „джеди”. Според друго проучване, последователите на Барни Джоунс на Острова са около 700 хил. Завидна цифра, като се има предвид кога основава религиозното си движение. В момента започват мисионерски акции в Далечния Изток, а в Чикаго вече си има клон на новата религия.

Духовното име на Барни Джоунс е джедай-майстор Женоба Хехол. Той засега е най-висшият представител на религиозното си учение, освен ако не се среща тайно с духа на зеленото ушато човече, което загина нелепо в една от частите на филма. Преди три месеца в Лондон имаше инцидент с Женоба Хехол, който може да разколебае за напред бъдещи носители на религията. По време на интервю с него в една от местните телевизии, ненадейно се появява не кой да е, а самият Анакин Скайуокър, по-известен като Черния лорд - Дарт Вейдър. Пред очите на хиляди стъписани зрители, Дарт започва да налага своя кръвен враг и му нанася сериозни поражения. Побоят, за съжаление, не е със светлинен меч, а с метален лост. Полицията успява да се справи с великата мощ на Черния лорд и успява да го арестува. Органите на реда са улеснени и от факта, че гадният във филма е доста пиян и май въобще няма способностите на бащата на Люк. След побоя джедай-майстор Женоба Хехол заявява пред медиите, че това, което се е случило е сериозна проява на дисбаланс на силата, върху което той трябва да се замисли. Оттогава той не е виждан в публичното пространство. Според сигурни източници се е отдал на размишление на изключително зелена планета, чиито основни обитатели са дребни космати човечета с копия и лъкове, които приличат на мечета и си падат п лъскави роботи.

Сциентологията, Сектата на Мун и Клонка Давидова са едни от най-разпространените религиозни течения, които официално са обявени за излишни и деструктивни религии. Скоростта, с която расте Църквата на джедаите скоро ще омете всичко създавано преди нея.