avatar

Как да се освободим?

Властта – на гражданите!
Път към свободата на България

Как да сложим край на катастрофалното управление на страната ни? Коя е алтернативата на фалшивия преход и парада от фалшиви спасители и опозиционни ментета, който ни подхвърлят на всеки избори?  Алтернативата е преминаване на властта във всички граждани, днес отстранени от определяне на собствената им съдба. Това ще спре разрухата и грабежа, това ще постави начало на преход към нещо по-добро за цялата нация, ще ни направи свободен народ, ще възроди България.

В какви форми могат българските граждани да установят реален контрол върху държавата си? При нашите условия на свръхконцентрация на властови ресурси в най-тясна група хора за това са нужни по-силни инструменти на демокрацията. Икономическата слабост на населението (ограбено знаем от кого) не позволява въведените форми на демокрация да произведат реална демокрация – всичко остава под контрола на “леви”, “десни”, “жълти”, “гербови”, “атакуващи” и какви ли още не разноцветни другари.

Затова са ни нужни по-силни инструменти за контрол на гражданите върху власттаправа за пряко участие във всички власти (законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна) на всички равнища. Не фрагменти, не имитации на такива права, а пълният комлект инструменти за постигане реален контрол на обществото върху държавата:

- право да свикваме референдуми с 200 000 подписа по предложени от нас или други закони;

- право да отзоваваме предсрочно с подписка депутати, кметове, президенти и др. избирани или не държавни служители, когато лъжат, крадат или управляват лошо;

- реален достъп до цялата публична информация;

- достъп до ефира и участие в управлението на публичните медии;

- право на гражданите да сезират Конституционния съд;

- пряко да избираме и отзоваваме Главния прокурор, Върховни съдии, полицейски началници, възлови министри и др. които решим.

Искаме още граждански квоти във всички държавни органи на всички равнища – от управителните съвети на БНТ и БНР до съдебния инспекторат.

Искаме право да свикваме представителни граждански форуми, формирани по жребий от списъци на всички желаещи и специалисти за разработка на закони и др. решения.

Нужни са ни и ред други права, инструменти и политики за постигане на пълен и реален контрол на гражданите върху управлението на страната – сами ще решим какви.

За да получим наистина работещи права, а не орязани имитации, каквито ни подхвърля другарската олигархия, законите с тези права трябва да се приемат с референдуми след пълноценно публично обсъждане, позволяващо издигане на всички възможни алтернативи за промяна на системата, а не фрагментарни и безобидни за режима ПСЕВДО-РЕШЕНИЯ като мажоритарна система, президентска република и контролирани референдуми с високи прагове, ограничен предмет, свиквани и обсъждани по техни правила.

Как да вземем тези права и инструменти?

 

Никой няма да ни подари такива права. За да получим наистина работещи инструменти за пряко участие и контрол върху властта, за да не ни измамят за пореден път с голи обещания и фалшиви изпълнения след изборите е нужно повсеместно да се самоорганизираме в една самостоятелна гражданска сила вън от всякакви партии, чрез която да издигаме независими кандидати и да реагираме бързо при измама след изборите с масови демонстрации или други форми за мирен натиск. Демонстрациите са своеобразно гласуване, когато в тях участват всички. Точно затова ни е нужно повсеместно свързване на възможно най-голям брой хора за бързо демонстриране на народната воля от улиците, когато това се налага.  Готовите да участват в такива действия се самоорганизират в групи по места, свързват се с други групи - хоризонтално, без център, без йерархия, без“овчари”, всеки - с всички така, че при достатъчна подкрепа всяка точка може да е инициатор на общи действия.

Независим кандидат за народен представител може да се издига пряко от 1100  до 2000 избиратели в зависимост от големината на избирателния район (чл.46 от ЗИНП). Една всенародна мрежа може лесно да издигне нужния брой независими кандидати.

Всеки  кандидат се ангажира (вкл. и чрез имуществена гаранция - вж. образец) да ни даде инструментите/правата за пряка гражданска власт и да подпомага изграждането на мрежата за бързо гражданско реагиране като пропагандира и насърчава създаването на групи по места.

Първа задача на избраните с горния ангажимент депутати е в срок от 5-6 месеца след избирането им да подготвят, предложат и осъществят чрез референдум(и) конституционните и законодателни промени, които да ни дадат горните права. Веднага след изборите те стартират всенародно обсъждане на проекти за промени и насрочват референдум(и) за приемането им. Същевременно помагат по всички възможни начини за повсеместното самоорганизиране на гражданите в мрежа за общи действия. Всеки от тях организира най-малко две групи и използва всяка възможност чрез медиите и други начини да призовава и насърчава гражданите да се самоорганизират в групи за съвместни действия при общи искания независимо от партиите. 

Координация с други групи: 4708837, 8401792, 8847221, 9299630, 0885230845, 8556129, freeinf@gmail.com  ......................(добави свой телефон и създай група)

 

ГАРАНЦИЯ

за предизборни обещания

 

Долуподписаният ..................................................... ЕГН ................... кандидат за депутат в Народното събрание на Република България

 

З  А  Я  В  Я  В А М

че щe изплатя на ...............................................................,  ЕГН ..................... сумата ............ лв. .............................................(словом),  ако не изпълня следното след като бъда избран за депутат в Народното събрание на Република България:

- до един месец след избирането ми да предложа или подкрепя предложение за промяна с референдум на Конституцията за въвеждане на следните права за пряко участие и контрол на гражданите в държавното управление:

да свикваме референдуми с 200 000 подписа по предложени от нас или други закони; да отзоваваме предсрочно с подписка всички избирани или не от нас държавни служители; реален достъп до цялата публична информация; достъп до ефира и участие в управлението на обществените медии; право на всеки гражданин да сезира Конституционния съд; пряко да избираме и отзоваваме Главния прокурор, Върховните съдии, полицейските началници, възлови министри и др., които поискаме; граждански квоти, избрани по жребий във всички държавни органи на всички равнища; право да свикваме представителни граждански форуми, формирани по жребий от списък на доброволци и специалисти за разработка на закони и др. държавни решения; право на представителни сондажи на общественото мнение по инициатива на гражданите.

- в същия срок да предложа или подкрепя предожение за всенародно обсъждане на горните конституционни и законодателни промени;

- да подам ОСТАВКА веднага, след като 25% от избирателите участвали в избирането ми поискат това;

- да поискам и/или гласувам за ОТЗОВАВАНЕТО на всеки друг депутат, ако  25% от участвалите в избирането му избиратели поискат това;

- да предложа и гласувам за финансиране от бюджета изграждането на всeнародна безпартийна гражданска МРЕЖА и да подпомагам това при всяка възможност чрез медиите;

- да направя всичко зависещо от мен за изпълнение на обещаното от мен по КОНКРЕТНИ ПРОБЛЕМИ.

         ………..2008 г.                                       Кандидат-депутат:

                                                                               (подпис)