avatar

Как да пазаруваме от eBay

От известно време eBay са достъпни за България. Те и преди бяха достъпни, но беше проблем разплащането, тъй като PayPal изискваше притежаването на кредитна карта от страна, включена в списъка с държавите, които са одобрени. След влизането ни в Европейският съюз, изненадващо и противно на очакванията на много хора, PayPal вкара България в белия списък. Мнозина очакваха, че това няма да се случи толкова скоро, но явно от PayPal са чули, че тук сме едни големи потребители (толкоз молове и магазини..).
Та, първото нещо, което трябва да направите, за да пазарувате в eBay е да се регистрирате в PayPal.com. Въведете адреса ръчно в полето на браузъра и никога не следвайте линкове към този адрес както и към адреса на eBay. Това е важно, защото със сигурност ще получите доста писма с подкана да си валидирате акаунта, които са измамнически и не идват от тези два сайта.
Регистрацията на кредитна карта в PayPal е сравнително лесно. Нужно е изберете притежаваната от вас кредитна или дебитна карта и да въведете кода за проверка, намиращ се на обратната страна на картата. Също и вашето име изписано на нея, както и срокът и на валидност. Преди да почнете да пазарувате с тази карта е хубаво да я валидирате, тъй като търговците виждат дали картата ви е валидирана и могат да откажат да ви доставят поръчката, страхувайки се от измами. Валидацията става, като се въведе специален код, намиращ се във вашето известие, което получавате по пощата от банката издател на картата. Ако не можете да чакате дълго, обадете се на поддръжка или идете лично в банката и ги помолете да ви кажат каква е била последната транзакция и да ви продиктуват номера.
След като го въведете, вече ще сте валидиран. И тук искам да открия една скоба - при регистрацията в PayPal e хубаво да изберете Premium акаунт, в случай, че искате да продавате. Така ще може да получавате и пари.
За работа с eBay аз предпочетох да се регистрирам в английският сайт ebay.co.uk, тъй като там повечето търговци изписват описанията на английски език. Ако знаете немски език, то ebay.de може би е най-добрия избор за вас, тъй като цената на доставката ще бъде по-ниска.
След регистрация в eBay ще можете да търсите за всякакви стоки и ще видите всеки търговец какви условия за доставка има. Някои от тях не доставят до България, така че трябва да потърсите друг продавач. Всеки изписва и цена за доставка до определена дестинация. От Великобритания обикновено цената за доставка излиза около 10-20 британски лири, а може да падне и по-ниско, в зависимост от големината на пратката и тежестта и. Ще видите, че в eBay има много търговци от Хонг Конг, които продават всевъзможни джунджурии. Не съм сигурен дали техните пратки не се обмитяват, затова избягвайте да купувате скъпи неща, докато не проучите.
Нещата от Великобритания и Германия не се обмитяват, но може да им се начисли ДДС. Ако търговецът е начислил ДДС при себе си, тогава вие не дължите. Но това трябва да е указано изрично в описанието на продукта. В моя случай търговецът не начисли ДДС, а и тук не ми начислиха, но не разчитайте винаги на това.
Ако си харесате някоя стока, която се предлага на търг и остава малко време до приключването му, можете да наддавате. Стъпката за наддаване ако не се лъжа се определя от търговеца - например 5 лири на стъпка. Когато свърши търгът и вие сте спечелили, трябва да платите. Ако не сторите това, търговецът може да ви остави негативен Feedback и дори да ви докладва, а това не е във ваш плюс. Така че не правете пробни покупки :)
Друго нещо, което трябва да кажа за покупката от eBay - в PayPal ви карат да въведете адреса си по адрес на регистрация на кредитната карта. Променете адреса на латиница, в противен случай ще затрудните някои куриерски служби и продавачи. В моя случай не знам какво се беше случило, но пратката се върна при продавача и той ми я прати отново с изписан на латиница адрес.
Когато получите своята пратка, поставете позитивен Feedback на продавача и му пишете, че сте го сторили, за да остави и той на вас.
В случай, че не получите своята пратка, пишете на търговеца. Кажете му, че пратката я няма и поискайте код за проследяване. Ако пратката се забави повече от очакваното, той трябва или да ви върне парите или да ви изпрати вещта отново. Обикновено се договаряте за това. Ако той не отговаря или се дърпа, тогава можете да отворите диспут, в която от eBay съдействат. Това е един вид опит за разрешаване на проблема. Търговецът няма къде да мърда и трябва да реагира, иначе губи акаунта си, а с него и бизнеса си. В случай, че нещата се омажат много и не получите нито пратката си, нито парите си, тогава можете да разчитате на PayPal, като сигнализирате там и те ще ви върнат парите, като после ще си ги търсят от търговеца.
Тези застраховки важат само с кредитни карти! Ако ползвате дебитна, то вие нямате тази сигурност.