По следите на бозата

По следите на бозата
 Както се казва: едните наши съседи какво ли не потурчиха, а да не говорим, че самото название на нацията им сега е било събирателно и подигравателно название на всички в "хуманната" им империя, която се е бранела с крадени момченца и без род превърнати във воюващи зомбита. Даже в ресторантите им по света, кебаб е хърватско малко печиво, подобно на нашето кебапче и поради което си го присвояват в голям обем.
 Та онази някогашна боза идвала от днешен Ирак преди 8 000 години, която била обикната от тюркски племена, някои веднага си мислят, че пак става дума за днешните потомци на сулджуците. Има я във всичкикавказки  страни, та дори и около кит. град Урумчи, от където веднъж летях за руски град, обаче друг път ще ви разказвам за други държави, като за Яп. смятам да пиша скоро. В голямата азиатска държава пък се пие нещо като чай със зрънца от просо - за добро храносмилане или пък често се яде просена каша (сладка или солена).
 С днешните условия не ви трябва тензух или препичане, а 2 чаши просо с 10-12 чаши вода, накиснати за час и в същата им вода се варят на средна степен около 30 минути. После (след изстиване) се пасира в ел. кана. Обирате с още вода от каната. И така добавяте 7-10 чаши вода. Добавяте чаша и половина захар и загрявате. Оставате да изстине. Няма нужда да се кваси, захарта с времето сама се кваси. Може да се декорира със смляна препечена леблеблия. Напитката е спомената от руския писател Лермонтов, заточеник в Кавказ, в произведението му "Герой на нашето време".
 За съжаление моята рецепта е за боза без пробиотични (засилване на имунитета чрез лактобацилос например) свойства. Не зная дали закупени щамове на полезните бактерии и в какво съотношение правят добра боза. Обаче от купешката боза единствено зная една марка със свойствата. 
 Пробиотичната боза дава добро храносмилане, добре е да се пие по време на гледане на видеа на различни канали на ЮТуб и най-вече днешната скучна истинска телевизия ;-)
 От къде идват скучните, но някак добревъзприети, неща да се наричат боза? Вижте цвета й. Нещо неопределено е. 
 Как журналистите, минавайки от тв на ютуб канали се промениха? Публицистът Мондьо е добър, но не е много интересен, изтупвайки от нафталина справедливозабравени попфолк фурии. На Карбовски май му дойде акъл да не следва модното от "Втори план", когато бе несправедливо окачествил искащата натурален живот Галя като безотговорна и луда. От такова етикетиране май тя стана доста мнителна. А и хората се възмутиха от етикетирането му, та той се поправи в Ютуб. 
 Не можеш да си мислиш обаче, че от много гледания на ютуб продукта ти, ти си голяма звезда, както мислеше Азис, споменавайки, че съжалява, че не се е родил в Щатите; истината е там, че в северноафриканска мюс. държава името Азис е често срещано и те са онези, които са го търсили от всяка точка на планетата ни, все едно са си търсили свой сънародник. 
 Добре, че минахме на Интернет канали, че можехме иначе да си скучаем я със синоптичките, я с баджанаците на К. Сав-ов.