avatar

Тренинг с родители на тема: "Толерантни ли сме към себе си и другите?"

Тренинг с родители

на тема:

 „Толерантни ли сме към себе си и другите?”-

втора група

Марина Гунчева и Диана Иванова

ОДЗ”Славейче” град Криводол

 

Всеки от нас живее в нива

и ще пожъне каквото посее.

От едното добро-сто добрини,

от едната злина-хиляди злини.

                                               Ив. Коев

           

Предварителна подготовка: На децата предварително са сложени емблеми, които сами са си избрали. На масичките има същите емблеми.

           

Учителка: Добре дошли уважаеми родители и баби на нашия тренинг свързан с „Денят на толерантността”. Приобщаването към богатата човешка култура и сложното многообразие на човешките взаимоотношения в предучилищна възраст е трудна задача.

 

Учителка: Тук е времето, когато ние – учителите и родителите като партньори, сме отговорни да възпитаваме в детето отзивчивост и деликатност по отношение на другите хора, грижовност и съчувствие към връстниците и към възрастните.

 

Учителка: Целта на тренинга е възпитаване на толерантни качества у децата чрез собствения ни положителен пример. Сега ще се разделим на две групи, на ябълките и на патетата. Като всяка група  ще извършва различни дейности. С тях ще приобщим децата към етнически и национални принадлежности.

 

1-ва  дейност:”Азбуката на толерантността”

Цел: Приобщаване на детето към различните хора и оценяването им в различните общности.

Материали:

  • картата на България нарисувана със знамето на България;
  •  цветна хартия;
  • ножици;
  • послания от азбуката на толерантността;
  • лепило.

Описание: Групата на ябълките  ще работят с „Азбуката на толерантността”. Пред всеки от вас сме поставили цветен лист. Вие трябва да нарисувате ръчичката на своето дете и да я изрежете. След това ще трябва да си изберете едно послание от купичките, които са в средата на масичките и да го залепите на ръчичката. След като станете всички готови ще залепим всички ръчички по азбучен ред на картата на България, като ние учителките ще четем посланията по азбучен ред, а вие родителите ще ги лепите на картата от белия цвят към зеления.

 

„Азбуката на толерантността”

1.Внимание;

2.Добродушие;

3.Доверие;

4.Лоялност;

5.Милосърдие;

6.Откритост;

7.Приемане;

8.Приятелство;

9.Равенство;

10.Разбиране;

11.Състрадание;

12.Търпение;

13.Уважение;

14.Хармония.

 

2- ра дейност: ”10- златни правила на толерантността”

Цел : Проявяване на интерес, уважение, отзивчивост и толерантност към другите хора.

Материали:

  • контурите на земното кълбо нарисувано на бял картон;
  • изрязани различни цветове сърца;
  •  лепило;
  •  10 - те златни правила на толерантността.

Описание: Групата на патетата ще работят с „10 - те златни правила на толерантността”. Пред вас са поставени по едно сърце, на което вие трябва да си изберете едно правило и да го залепите. След това ние ще четем правилата, а вие ще ги лепите до нарисувания кръг, за да образуваме земното кълбо направено от многоцветни детски сърца. Сърцето в средата ще го залепим ние.

 

            „10 златни правила на толерантността”

1.С търпение всичко се постига.

2.Търпението е основа на всичко.

3.Бъди търпелив към другите.

4.С търпение горчивото става сладко.

5.Доброто дело без награда не остава.

6.Добрата дума цена няма.

7.Помагай на другите.

8.Приеми хората такива, каквито са.

9.Уважавай мнението на другите.

10.Ако уважаваш другите и те ще те уважават.

 

Учителка: На  децата ще им раздадем по едно листче, на което има различни картинки, вие докато работите те ще трябва да свързват лошите постъпки със сърдитото лице и добрите постъпки с усмихнатото лице.

           

Учителка: С дейностите, които правихме показахме на децата как да проявяват интерес към настроението на хората, уважение, отзивчивост, толерантност и да ги прилагат в различните ценности и общности.

 

3-та  дейност: „Детелината на толерантността”.

Цел:  Насърчаване към все повече взаимни дейности и добри взаимоотношения един към друг.

Материали:

  • бял картон за постер;
  •  лепило;
  •   четирите листа на детелината с надписи.

 

Описание: На всяка от масите има по една детелина с надпис, вие ще трябва да прочетете надписа и след това да залепим на бял картон  листата за да образуваме  голяма детелина. Това ще бъде пожеланието към всички нас.

„Детелината на толерантността”

 

Това е място, където можем

 3.Да бъдем толерантни.    Нашата земя:      1.Да се обичаме един друг,

2.Да спазваме традициите,

           

Учителка: С направените постери ние показахме на децата какво означава толерантността и уважението в нашата група”Мечо Пух”. Всички ние трябва да се отнасяме с децата  като към възрастен човек, за да бъдем взаимно разбрани. Затова вие родителите и ние учителите ще ги възпитаваме в дух на достойнство, разбирателство, равенство и толерантност.

           

Учителка: Тази вечер, ние си подадохме ръка за внимание, толерантност, взаимопомощ и взаимодействие между всички нас. Желаем на всички родители и баби да откраднат всеки ден по малко време за тези, които обичат най-много - децата, да бъдете до тях и помнете, че децата подражават на възрастните и се учат от тях.

За да ни завърши вечерта с приятни и хубави чувства, за нови срещи още по полезни децата ще поздравят своите родители и баби с танц на песента “Здравей, какъв прекрасен ден”.