avatar

Първите дни в яслата и детската градина

Този материал е насочен към загрижените родители, които за първи път ще изпратят детето си в ясла или детска градина. В него ще се опитам да ви обясня какво може би ще се случи с малката ви принцеса/юнак и как да се справите със случващото се.

В България общинските ясли и детски градини са най-евтиния начин за отглеждане на дете – една от основните задачи на детските заведения е ежедневната грижа за децата в отсъствието на родителите. Заедно с това в тях те получават възпитание и обучение съобразно своите възрастови и индивидуални особености (както е в Програма „Стъпка по стъпка”). Основната цел на това възпитание и обучение е физическото, нравственото, емоционалното и интелектуалното развитие на детето и на децата. В своята работа по изпълнение на тази цел детските заведения се сблъскват с неравния старт, произтичащ от различията в семейната среда, от която идват и индивидуалните им възможности. По време на престоя си, децата постепенно се „моделират” и в края на предучилищното детство до голяма степен се постига уеднаквяване на уменията, навиците и познанията на децата. Изследвания доказват, че колкото по-дълго време децата прекарат в детските заведения, толкова повече намалява вероятността да повтарят класове в началното училище.

Програми и програмни продукти

В България в момента се работи по 3 одобрени програми в детските градини. Тъй като от години работя в Програма „Стъпка по стъпка” на университета Джорджтаун, Вашингтон, мога да разкажа само за нея: тя позволява свобода на търсенията на учители и медицински сестри да изработват педагогически действащ проект на всяка група с прилагане на съвременни активни методи, както и съобразени с отделното дете и неговата индивидуалност педагогически подходи. В нея имате възможност да влезете през деня в коя и да е група: децата или слушат внимателно, или са заети с нещо, скупчени около някакво общо занимание или са се разпръснали на малки, тихи или шумни групички – държат се като деца, които учат чрез игри и играят заедно.Основните акценти на програмата са: индивидуален подход към всяко дете, работа в центрове за дейност за децата и партньорски взаимоотношения със семейството.

Когато детето ви постъпва в детското заведение, ваше право е, уважаеми родители, да поискате информация за програмата, по която работи то - кои са главните приоритети, какво е вашето място и роля в дейността на детската градина.

Екипи на работа

В детските заведения работят екипи от учители, медицински сестри, прислужници в групите в детската градина и детегледачки в яслените групи, кухненски персонал. Всички тези хора са много различни като образование: от висшето образование на учителите и медицинските сестри до средно специално на кухненския персонал. Това разнообразие от професионална подготовка осигурява модерно възпитание и обучение, съчетано с уюта и топлината на почти домашна среда – така необходими за развитието на децата в тази възраст.

Занимания в яслата и детската градина

В яслата и детската градина детето учи през цялото време. Но това „учене” е по-особено, поради особеностите на възрастта. То се осъществява най-вече в различни игри и свободно общуване с другите деца и възрастите в занималнята. В началото на престоя в яслите и градините повече, но и през цялото време на престой в заведенията с децата се провеждат занимания, свързани с грижа за тялото и развитие на уменията за самостоятелност във всички дейности, с които е наситен дневния режим: названията на частите на тялото, събличане/обличане, пишкане по ред в тоалетната, миене и избърсване, хранене. При малките деца от яслата и първа група тези дейности отнемат много време и са основна част от дейностите през септември и октомври. Заедно с това има и много други педагогически дейности, които могат да се групират в няколко категории:

  • Физически и двигателни занимания, ритмични упражнения и гимнастика, паневритмия и свободни игри и занимания на открито;
  • Говорни и езикови занимания (за по-големите), както и запознаване с произведения от художествената литература за деца;
  • Занимания,запознаващи децата с окръжаващия децата социален свят и природна среда;
  • Занимания с различни видове изкуство – музика, рисуване, моделиране и апликиране;
  • Занимания, подготвящи по-големите деца за училище: подготовка за четене, писане и математика.
  • Самостоятелни занимания и игри с подходящи играчки, организирани в няколко центъра: „Семейство”, „Ограмотяване”, „Манипулативни игри”, „Строителни блокчета, „Изкуство”, „Пясък и вода” (за Програма "Стъпка по стъпка").

Трудности на приспособяването

Всички деца преживяват стрес при постъпването в детската градина. За някои от тях той трае няколко дни, за други – месец, а при особено силни адаптационни трудности може да продължи цяла година. Колкото и грижлива да е била подготовката на детето за този преломен момент – постъпването в ясла или градина – първоначалния стрес няма как да бъде избегнат. И до голяма степен тежестта му зависи от емоционалната стабилност, позитивизма и увереността в успеха на начинанието на майката.

Обичайно адаптацията продължава около месец. Ако след тази период плачовете сутрин продължат или се появяват през различни интервали от време, ако се появят и други промени в обичайното поведение на детето, наложително е да се разберат причините и да се вземат определени решения: преместване в друга група или градина, спиране на детето от посещение в заведението за някакъв интервал от време.

По какъв начин детето може да изрази нежеланието си да посещава градина?

Най-често сутрин децата се вкопчват с рев и писъци в майките или бащите, които ги водят и не искат да ги пуснат да си тръгнат. Може да издебнат подходящ момент и да хукнат след тях, дори да излязат извън сградата, с опасност за живота си. При други деца нежеланието се изразява органически – с връщане към стари навици на напишкване и наакване, смукане на пръст, биберон, нощни кошмари, неясни оплаквания от болки или неразположения – разстройства, отити, болки в корема, запек. В групата детето може да изрази нежеланието си с агресивно поведение към другите деца или апатия и отказ от участие в каквито и да било занимания.

Причините за трудното адаптиране

Те са много разнообразни. В някои случаи става дума за много покровителствано от семейството си дете, което не е самостоятелно и е уверено, че не може да съществува без близките си. В други става дума за ревност – в къщи остава по-малко братче или сестриче и детето ревнува майка си от него. В трети детето живее сред непрекъснати кавги между родителите си и се страхува, че без него с тях може да се случи нещо лошо. Някои деца тълкуват тръгването на градина като знак, че родителите не ги обичат и гледат на детската градина като на изоставяне и отхвърляне. Други просто не са достатъчно зрели психически и физически, за да прекарват толкова много време сред толкова много хора без близките си. Проблемът може да е и в детската градина: неудачно посрещане, антипатия към член от екипа и от член на екипа, страх от учителка/и или друг член от персонала, неприятни изживявания.Не е лесно установяването на истинските причини за продължителната адаптация, защото е много трудно да разбереш какво точно мисли 2-3 годишния човек. Но е наложително да се направи, за да се вземат решения за по-нататъшния живот на детето.

Яслата и детската градина – уморително преживяване на децата

При целият позитивизъм на предварителната подготовка действителността в групите е твърде изморително и изнервящо преживяване за мъниците. В началото те са стресирани от огромния (за тях) брой от непознати възрастни и деца и хаоса от тези много хора, непознати играчки и предмети и нов, неотменим ред и режим е твърде натоварващ и изморителен за малкия човек. Те не могат да разберат защо възрастните, с които току що са свикнали донякъде изчезват около обяд и на тяхно място идват други, с които също трябва да се свиква. Усещат, че има някакъв ред в тези изчезвания и появявания, но не могат да схванат този ред и това ги прави неспокойни и неуверени. Освен това през цялото време на престой в заведението те непрекъснато са развеждани от занималнята в умивалнята или тоалетната, във физкултурния салон или на двора, т.е. за тях средата е разпокъсана и поради това – застрашителна. В тази среда отделното дете няма свое интимно място, в което да се оттегли за възстановяване и покой, няма собствен предмет, който да му служи за опора и да му дава сигурност. (За това ние с колежката поне, препоръчаме на нашите родители в началото да водят децата си с любима играчка, която да не е много скъпа или лесна за счупване или разваляне. Тази играчки служи за емоционална опора за детето в непознатата среда.)Така детето съществува 9-10 часа сред непрестанно движение и шум, сред непознати хора и предмети. Този начин на живот би изморил и изтощил и възрастен човек, та какво остава за неукрепналата и несъвършена детска психика! Ето защо аз съветвам родителите на новопостъпили деца да ги вземат възможно най-рано – около 16,30 часа, за да защитят детската психика от трудностите на дългия работен ден.

Ето, това обичайно се случва първите дни в яслата и детската градина. Как ще организирате своя и на детето ден зависи само от вас. Моят единствен съвет е: не бързайте да започнете работа още на другия ден, след като детето ви постъпи в ясла или детска градина. Изчакайте 1-2 седмици и бъдете на разположение духом и тялом на детето си и неговите учители, докато премине адаптационния период. Бъдете като пристан в бурно море – стабилни, емоционално устойчиви, позитивни, уверени в успеха, за да бъде успешен и старта на детето ви в образованието!