avatar

Празниците в детската градина– традиции и съвременност

Празниците  в детската градина– традиции и съвременност

 

Празниците и чувствата, които те будят са фактор,които определя самосъзнанието,родовата принадлежност и социалното поведение на личността.Обстановката,съдържанието и впечатлението от тях са първооснова за формирането на ценности,основани на социалните контакти за опознаване и разбиране на света.Днес в периода на преход към нови форми на образование и възпитание,в условията на цялостно преобразяване на нагласите към света,стои въпросът как да изградим личности,социалното поведение на които да е съответстващо на духа на разбирателство,демокрация и толерантност.В тази връзка,детската градина е първата институция призвана да откликва,първа на промените в обществото.

Новите форми на празнуване запазват някои предишни белези, но са качествено различни.Различен и механизма на тяхното изграждане-в тях са включени елементи, присъщи на настоящето, откликват на нуждите на съвременното общество.Детската възприемчивост е тотална,включително и за видяното от телевизионния екран.Телевизията помага на децата да се научат да говорят интонационно правилно,тя развива вродената им съобразителност,дава им професионално изграден модел за сценично поведение.В целия свят телевизията и интернет се утвърдиха като средата в която се случват и информацията,и развлеченията, и общуването, и емоциите, и бизнесът.

Това обуславя големи различия между начините на празнуване на празници в детската градина преди и сега.Тази огромна информираност,която дават различните средства за масова информация,просвещават,призовават,подбуждат,организират,забавляват и информират общественото мнение /детското/.

Празниците в детската градина имат своя специфика на провеждане и организация,съобразени с възрастовите особености на децата и отчитат тяхната емоционална зрялост.Формите на празнуване имат своите времеви промени по отношение на планиране,контрол на действията и координация на участниците.

 Направен бе паралел между начина на празнуване „Коледа”преди и сега.

За целта бяха анализирани и сравнени:

  1. Сценарий на ЦДГ№6 от 29декември1976г. „Посрещане на Дядо Мраз
  2. Сценарий на ЦДГ „Дъга” от 21 декември2011г. „Бяла Коледа”-благотворителен концерт.

Различията, в начина на организиране и провеждане, се открояват още в предварителната подготовка, но едно и също остава-желанието за доставяне на радост,чувството за съвместност и постигане на положителни резултати.

 

 

29 декември 1976г.

 

 

21 декември 2011г.

„Новогодишен концерт”

„Бяла Коледа”-благотворителен концерт”

 

Участници:Дядо Мраз,Снежанка, приказки герои – в ролите учителки от ДГ

Участници: Децата от всички групи с предварителна подготовка от развити умения да работят конструктивно в група като екип върху обща задача.

 

Децата : В позиция на наблюдатели,които се включват в сценария с музикални изпълнения,песни.

Децата: Активни участници,водещи и изпълнители с възможност да демонстрират комуникативните си компетентности и да се утвърдят пред приятели и роднини,като личности с потенциал.

 

 

Музика: Акомпанимент на музикален инструмент /акордеон/

Музика: Жанровото разнообразие е много богато,предвид възможностите на заимстване от интернет. Заучено за празника добива интернационална насоченост,което възпитава децата да възприемат естествено различията между националностите. Музиката е международен език,който децата с лекота и с удоволствие използват в изявите си.

 

 

Сценични изяви: Частични и ограничени в рамките на отделни стихчета,песни,гатанки.

Сценични изяви: Изцяло представени от децата. Детето е с господстващо положение на сцената,това му позволява да демонстрира умения,знания,емоционално състояние.

 

 

 

 

Родителите: Гости на празника с по-малка или никаква ангажираност.

Родителите: Участници в подготовката както финансово,така и пряко организационно. Съдействат за организиране на срещи-разговори,на които децата се запознават с формите на празнуване в миналото. Подпомагат допълнителните дейности в ДГ свързани с предварителната подготовка като: коледен базар,изложба и др. Преки участници.

 

 

Отразяване в публичното пространство:

Празника е за вътрешна консумация.

Отразяване в публичното пространство: Трудно е да се задържат емоциите и впечатленията само в рамките на ДГ. Публичната изява в медии,дава увереност на децата,популяризира положителен педагогически опит. Демонстрира се модел за реално осъществена културна традиция.

Тематични промени:

  • „9 септември”
  • „Октомврийска революция”
  • „Нова година”
  • „Първи май”
  • „9 май”

Тематични промени:

  • „РД на група”
  • „Ден на водата”
  • „Еньов ден”
  • „Безопасност на движението”
  • „Коледа”
  • „Празник на ДГ” – въвеждане на ритуали.

 

 

При сравняване промените и анализиране на данните виждаме, че социалния живот на съвременната детска градина е направил огромен скок. Други са приоритетите и.Днес тя може да бъде наречена,градина на бъдещето.Тя е фактора които създава личности развили умения и способности да се справят ефективно със своята среда.

Празниците в детската градина са форми на педагогическо взаимодействие,чрез които детето се ориентира с съвременната морално-ценностна система на възрастните.Характерна за нашето съвремие особеност на празниците е , че при тях познание и емоция съжителстват естествено.Чрез тях въвеждаме детето в определен осъвременен етикет на поведение.Това е един надежден механизъм за социализация на подрастващите и развитие на социалните им компетентности.

В заключени ще изтъкна, че детството е най-чувствителната част от живота на всяко човешко същество.Именно на учителите в детската градина се пада първата и огромна чест и отговорност да формират личността на детето,да дадат равен шанс на всички.Затова всяка дейност в ДГ е насочена към успешна социализация  на децата,към изявата им и изграждането им като свободни хора.Растат с усещането,че са пълноправни граждани на света,тези качества заедно с разбирането и уважението към личността и културата на другия,изиграват водеща роля в развитието им,и събуждат желанието им за учене през целия живот.Използваните днес организационни форми и методи на възпитание,обучение и празнуване,са отражение на хуманната същност на педагога.Стремежът е насочен към изграждането на свободен в мислите и изявите човек,творец на собствения си живот.Съпричастен към природните и социални явления,които с отговорност осъзнава себе си като част от света.

Именно на нас,учителите се пада огромната чест и отговорност да формираме личността на детето,да дадем равен шанс на всички да израстнат и се приспособят към отговорностите на поколенията.Човешките ценности като добра,трудолюбие,съпричастност,характерни за българската душевност.