avatar

Компютър в детската градина.?!.../ конкурс общност "Предучилищна педагогика"/

  С интерес следя дискусията около темата: „Има ли място компютърното обучение в предучилищна възраст ?”. Несъмнено и двете позиции имат своите солидни доводи и безспорно биха се намерили основания в подкрепа и на едната и другата.  Аз няма да заставам на ничия страна, но ще тръгна към отговора от позицията на родител. Като такава, ще се опитам сама да си дам отговор на въпроса :„Желая ли детето ми да придобие навици и умения за работа с компютър?”.

  Компютърът  е вече част от нашето ежедневие и част от ежедневието на децата ни. Той има своите положителни и отрицателни влияния върху нашия живот. Но разсъждавайки в тази последователност се замислям, че част от вредните влияния са резултат от хаотичното му навлизане в нашия бит. Преди време стоеше въпроса дали трябва да се изучават информационни технологии в училище. И докато умните се наумуват, „лудите” се разлудуваха. Учениците пълнеха компютърните клубове и там заедно с овладяването на компютърни умения овладяваха и други неща… После изникна въпроса: „Трябва ли да се въведат информационните технологии в начален етап?” И така се стигна до скечовете на  аламинутите, в които ученикът показва на преподавателя откъде се стартира програмата. Сега на дневен ред е компютърната грамотност в ДГ. Наясно съм с вредите от продължителния престой пред компютъра, но също така не мога да не отбележа неговите предимства в образователния процес.

  Всички знаем, че навиците у децата се градят първите седем години. Създаването на здравословни навици за работа с компютър също може да започне да се гради още в най-ранна възраст. Далеч съм от мисълта, че това трябва да бъде въведено още в първа или втора група, но трета и четвърта група са подходящи за едно целенасочено въздействие в тази посока. Според мен ползването на компютър не трябва да бъде в строго регламентирани ситуации, в които децата да сядат пред компютъра, да се запознават с него и да бъдат обучавани за работа с него, /защото на тази възраст за днешното поколение компютърът не е новост, той е даденост/, а по-скоро съпътстваща дейност в дадена ситуация, напр. образователна игра допълваща темата на ситуацията по БЕЛ, Математика, Музика и т.н.. Против съм неконтролируемото използване на компютъра в ДГ, така както често пъти това става в домовете ни. Това ме възпира да бъда изцяло ЗА въвеждането на компютър в ДГ . Опасението, че ще се повтори ситуацията с телевизора в група – нонстоп, ми „нажежава феродото”;). Дано не съм ядосала някой…, но подобни моменти също имат място в скечове и то с право.

  Затова смятам, че не трябва да бъде обсъждано трябва ли децата да получават компютърна грамотност в ДГ, а как да стане това, така че те да не бъдат лишени от всички други моменти на своето детство.

 Като родител отговарям на поставения ми в началото на статията въпрос: Не желая времето на детето ми в ДГ да преминава пред компютърния монитор, но бих се радвала ако то придобие някакви хигиенни и поведенчески навици за работа с компютър. Разбира се, не игнорирам семейната среда, тя е водеща и като педагог смятам, че трябва да се провежда работа с родители в тази насока.

  Това е моето мнение. Ще се радвам да прочета и други, и не само на педагози, а и на родители, дори на ученици, за да не стане отново „След дъжд – качулка”!